ЕК удължава срока за държавна помощ на засегнатите от пандемията дружества

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия реши да удължи и разшири обхвата на временните правила за държавната помощ в подкрепа на икономиката в условията на пандемия, предаде БТА.

Изключенията от правилата ще останат в сила още шест месеца, до 30 юни догодина, а отстъпките за подпомагане на рекапитализацията ще важат до 30 септември 2021 г. Първоначалният срок на временните правила беше до края на тази година, а на мерките за рекапитализация – до 30 юни 2021 година.

Комисията цели да осигури възможност на държавите да подкрепят дружествата, особено онези, които досега не са се възползвали от временните отстъпки. До 30 юни догодина ЕК ще проучи необходимостта от допълнително удължаване на отстъпките.

Комисията днес въвежда и нова мярка за подкрепа на дружествата, изправени пред спад на оборота от поне 30 на сто през допустимия срок в сравнение със същия срок на миналата година. Ще се поемат част от фиксираните разходи на дружествата, непокрити от техните приходи, в размер до 3 милиона евро на дружество. Целта е да се предотврати влошаването на финансовото състояние на дружествата и те да поддържат стопанската си дейност.

Условията за излизане на държавата от рекапитализацията на дружества предвиждат изменения, така че държавата да може да се оттегли от собствения капитал на такива дружества чрез независима оценка, като възстанови предишното си дялово участие и запази предпазните мерки за поддържане на ефективна конкуренция на единния пазар. Заради липсата на възможности за покриване на всички икономически оправдани рискове за износа към държавите от списъка на държавите с продаваеми рискове, в изменението се предвижда удължаване до 30 юни 2021 г. на временното изваждане на всички държави от списъка на държавите с “продаваеми рискове”, съгласно правилата за застраховането на краткосрочни експортни кредити, се посочва в съобщението.

Временните правила дават възможност на страните от ЕС да използват цялата гъвкавост, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат икономиката, като се ограничат отрицателните последици за равните условия на конкуренция в рамките на единния пазар.

ЕК заявява, че ще следи дали инвестиционните проекти, подпомагани от общия бюджет, са съвместими с правилата за държавна помощ.

Някои инфраструктурни инвестиции и пряка подкрепа за гражданите попадат изцяло извън обхвата на правилата за държавна помощ и за много мерки не е необходимо да се изпраща уведомление, тъй като те са в обхвата на груповото освобождаване, пояснява комисията.

Предвижда се ЕК да предоставя насоки на държавите за водещите инвестиционни проекти, включително чрез предоставяне на образци; да продължи преразглеждането на основните правила за държавната помощ до края на 2021 г. с цел приспособяване към “зеления” и цифровия преход. Комисията ще оцени в кои области правилата за държавната помощ биха могли да бъдат допълнително опростени за постигане на целите за икономическо възстановяване.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар