Кирил Петков лъжа

ЕК уличи лъжи в „героичните разкрития“ за Капитан Андреево на зам.-министър и шеф на БАБХ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проверка от одитиращата DJSANTE на ЕК разобличи, че шефът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов говорят неистини относно контрола на храните извършван преди време на “Капитан Андреево”. Затварянето на лабораторията за пестициди на практика бе използвана от “Продължаваме промяната” да внушава, че в това се състои големия им удар срещу мафията.

Експертите от ЕК проверяват от близо седмица положението на границата. От източници от земеделското министерство научихме, че контролиращите са се хванали за главата по няколко причини. На първо място е, че в момента държавата не е осигурила надежден фитосанитарен контрол на влизащите от Турция продукти.

Причината е в прибързаната работа, с цел да се намали опашката от тирове, тъй като пробите вече се носят чак в държавната референтна лаборатория в София. Проверяващите били изумени от от отношението на държавата към самата лаборатория, която на практика е проверявана всяка година от ЕК и до този момент не са открити никакви проблеми. Инспектиращите обяснили, че използването на частни лаборатории е наложена европейска практика във всички страни на Стария континент.

Нещо повече, дали да се разбере, че няма как да се разчита само на референтната лаборатория да извършва сама пробите, защото се влиза в задънена улица, ако се налага да се правят тестове при спорни проби. Според източниците ни от МЗХ, хаосът продължава с пълна сила на “Капитан Андреево” и това възмутило представителите на Комисията.

Припомняме ви, че управителят на лабораторията Васил Димитров първи алармира, че олигарх е искал да вземе бизнеса му. След като не успял, го заплашил, че върху него ще се стовари цялата мощ на държавата. Последваха проверки от различни органи, които обаче не установиха никакви нередности.

Даскалов, Христанов и още няколко души от тяхното обкръжение непрестанно обикалят телевизионните студия, за да обясняват как са преборили мафията. От тяхна страна валят оплаквания за заплахи, които се изразяват в това, че приятели им казвали да се пазят.

Твърденията, че лабораторията е свързана по някакъв начин с т. нар. Таки, бяха отречени от шефа на МВР Бойко Рашков с лаконичната реплика: “Няма такива данни”. По всичко личи, че темата ще бъде използвана в предизборната кампания на “Продължаваме промяната”. Фиксацията им върху действията на границата, обаче по-скоро навежда на мисълта, че се изпълнява поръчка за ликвидиране на въпросната лаборатория, отколкото да се решава един или друг проблем.

Отделно от това в медиите бе оповестено, че жената, с която Христанов живее на семейни начала има бизнес, свързан с храни. Неговите интереси също са били в тази посока, преди да заеме високия пост, предаде frognews.bg.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар