Електроди в мозъка заменят болкоуспокояващите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи от университета на Лунд, Швеция са разработили нов метод за стимулиране с ултратънки микроелектроди за лечение на силни болки, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

То осигурява ефективно и персонализирано облекчение на болките без обичайните странични ефекти на болкоуспокояващите лекарства. Резултатите от изследването, проведено върху мишки, са публикувани в научното списание „Сайънс адвансис“.

Липсата на лечение за дълготрайните болки значително влошава качеството на живот на засегнатите пациенти. Без лечение с аналгетици постоянната болка затруднява всекидневните дейности на пациентите. Традиционното лечение намалява болките, но в същото време засяга чувствителността и мисловните функции, като съществува и значителен риск от развитие на зависимост към болкоуспокояващите лекарства.

В университета на Лунд изследователски екип под ръководството на професора по неврофизиология Йенс Шуенборг е разработил метод за третиране на болката чрез персонализирана стимулация чрез ултратънки и щадящи тъканите микроелектроди.

Електродите са много меки и изключително щадящи мозъка. Те се използват, за да активират специфично центровете за контрол на болката в мозъка, без да активират мрежите на нервните клетки, които предизвикват страничните реакции. Методът включва имплантиране на система от ултратънки електроди и подбор на подгрупа електроди, които осигуряват само успокояване на болката, без допълнителни ефекти. Тази процедура дава възможност за изключително прецизно и персонализирано стимулационно лечение, което се доказа, че действа при всеки индивид„, обясни Йенс Шуенборг.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар