Електронните рецепти се отлагат, няма да е от 1 май

Електронните рецепти се отлагат, няма да е от 1 май

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Замяната на бялата рецепта с електронно предписание вероятно няма да се случи на 1 май. Това стана ясно от думите на началника на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов, предава БНТ.

Преди 2 седмици министерството предложи от началото на следващия месец лекарите да предписват медикаменти само електронно.От Българския лекарски съюз заявиха, че искат да остане възможността да предписват лекарства и на бяла рецепта, защото се опасяват, че няма да могат да предписват онлайн рецепти при домашни посещения или ако се появят проблеми с електрозахранването, или интернет връзката.


Фармацевтите настояха на хартия да се предписват лекарства, които се приготвят на място в аптеките. Поискаха и да се признават хартиените рецепти, издадени в чужбина.

„Министерството на здравеопазването ще разгледа всички становища“, обясни доц. Васил Пандов.

Той коментира, че предстоят нови консултации с лекари и фармацевти по темата. От думите му не се разбра с колко ще се отложи въвеждането на електронната рецепта. През миналата година бяха направени два опита.

В крайна сметка в момента задължително онлайн се предписват само медикаменти, които се заплащат от здравната каса.

74 становища и предложения са постъпили в Министерството на здравеопазването в рамките на общественото обсъждане на проекта за изменение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, което приключи на 26 апрел.

МЗ работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар