Електронният портал за записване за ваксинация пак тръгва след пускането на “АстраЗенека”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Електронният портал за записване за ваксинация ще заработи отново от днес.

Това се случва, след като вчера Европейската агенция по лекарствата излезе с официално становище, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината на “АстраЗенека” и че съотношението полза-риск продължава да бъде положително. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че заповедта за блокиране на препарата ще бъде отменена и отново ще може да бъде прилаган от днес.

В пункта за ваксинация пред “Пирогов” обаче тази сутрин нямаше желаещи да се имунизират с нея, дойдоха само хора за други ваксини, предимно за втора доза, съобщи bTV.

“Решението, изборът на хората ще бъде дали да се ваксинират с наличната ваксина или да изчакат, за да могат да упражнят правото си на избор”, коментира тази сутрин пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

В какъв срок ще се реализира ваксинирането след паузата, която бе направена до изчакването на становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на “АстраЗенека”:

“Обмисляме вариант, при който записаните вече лица спрямо срока на изместване на датите за ваксиниране, да бъдат автоматично презаписани със съответния брой дни, в които не работеше порталът, занапред. Всички тези лица ще бъдат уведомени, че са презаписани за съответна дата, различна от тази, която те са избрали. Право на техен избор е дали да я потвърдят или да откажат”, пояснява Начева.

На посочен телефон на избрания ваксинационен пункт може да се провери дали избраната ваксина е налична, но според заместник-министъра “идеята на електронното записване е да не се налага да звъним по телефоните”.

“Ако не получат изрично съобщение, не се налага записалите се да звънят за потвърждение, че указаната от тях дата ще бъде спазена”, уточни Начева.

И припомни, че записванията са от датата на стартиране на системата за три седмици напред.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар