Елена Йончева към ГЕРБ: Не искаме отстъпки, а да спазвате закона!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Ние не искаме отстъпки от ГЕРБ, а настояваме за спазване на закона. От спазването на този закон интерес има не само БСП, а и тези партии които не са представени в парламента, десните партии”. Това заяви в ефира на БСТВ говорителят на ПГ на “БСП за България” Елена Йончева.

 

Елена Йончева подчерта, че става въпрос за спазване на изборния закон в частта му за осигуряване на възможност за машинно гласуване във всяка секция.

 

“Под голям обществен натиск ГЕРБ се “съгласиха” да има машини в едва 3000 секции. Те обаче нямат право да се съгласяват или не. Те трябва или да спазват закона, така както е приет 2014 г., или да го отменят. В момента този закон просто не се изпълнява”, заяви Йончева.

 

По думите й, ако има машини, ще има по-малка вероятност за манипулации и няма да виждаме как депутат от ГЕРБ нарамва чували с бюлетини.

 

Като друго неспазване на изборния закон, Елена Йончева посочи липсата на публичен регистър на избирателя. Тя изтъкна и нежеланието на управляващите да започнат процедура за избор на нов състав на ЦИК, тъй като мандатът на сегашната приключва.

 

“ГЕРБ посегна на и на демократичните достижения в ИК, като взимането на решения от избирателните комисии с квалифицирано мнозинство. Те го замениха с обикновено. Това означава, че който има мнозинство, в случая ГЕРБ, ще може да взима сама решения. Това не е демократично. Не е демократично и това, че българските граждани няма да имат възможност за касационна жалба до ВАС за решенията на избирателните комисии”, категорична бе тя.

 

Елена Йончева подчерта, че неслучайно хората все по-често казват: “Не е важно кой как гласува, а кой как брои”. Според нея само като се спазват законите може да се върне доверието на гражданите в изборния процес.

 

Йончева подчерта, че ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално изборите, поради няколко причини. На първо място, състоянието, в което се намира страната. По думите й, за десет години сме имали шанс, бъдейки част от ЕС и благодарение на средствата, които идват от Брюксел, да станем добро място за живеене с добро образование, с добра инфраструктура, с добро здравеопазване.

 

“Тогава нямаше да виждаме тези пустеещи села – пътувайки из България човек остава с усещането, не че сме част от ЕС, а все едно сме на война”, коментира тя. По думите й всеки може да прецени и по собствения си приятелски кръг, че ако преди е имало хора, които гласуват за ГЕРБ, сега не се виждат такива.

 

“ГЕРБ ще разчитат на корпоративния вот, на манипулирания вот. Хората вече нямат съмнение в това с оглед и на начина по който бе нарушен Изборния кодекс, заради което и БСП излезе от парламента”, заяви Елена Йончева.

 

По думите й, също като погазването на ИК случаите “Ало, Банов съм”, с магистралите, с оградата и още много други са само пример за модела на управление у нас в последните десет години.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар