Елена Йончева пред Швейцарски медии: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА НАПУСНЕ ЕС! Положението е Нетърпимо!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите в ЕП, даде интервю пред швейцарския вестник “Тагесанцайгер” по време на посещението си там, в което настоя Европейската комисия да влезе във функциите си и да започне да прилага контрол управляващите в България.

“България може да напусне ЕС, ако Брюксел скоро не вземе мерки. Положението е нетърпимо: Страната ни продължава да е най-корумпираната в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможността да критикуват управляващите по съвест“.

Цялото интервю следва:

Тя е упорита и неустрашима. Като телевизионен журналист българката Елена Йончева, която тази година бе избрана за евродепутат, докладва за конфликти и войни от почти всички горещи точки по света: била е в Афганистан, Босна, Косово, Украйна, Сомалия, Сирия, Чечения и Ирак, където се е случвало да бъде взимана за заложник. През 2017 г. многократно награждаваната журналистка става политик и участва в парламентарните избори.
Тя превърна темата за корупцията в своя основна тема, като направи няколко разобличаващи филма – като този например за уж сигурната граница на България с Турция, която струваше пет пъти по-скъпо, отколкото на съседите им от Гърция.

С тази разлика, че българската е осеяна с дупки.
Всички свои разследвания Йончева е изпратила до българската прокуратура, която обаче продължава оглушително да мълчи.
– Г-жо Йончева, Вашата страна е на дъното по всички показатели в Европейския съюз: най-корумпирани държавни служби, най-ниски доходи, най-цензурирани и несвободни медии… Какво се случва с България?
– Корупцията е огромен проблем за нас. От 7 млн. българи, 2.5 млн. напуснаха  страната. А други 1.5 млн. от останалите на Територията живеят под прага на бедността с под 190 швейцарски франка на месец. Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50 % от тези пари се отклоняват към корумпирани български политици. Състоянието на пътищата е катастрофално. Само дванадесет месеца след изграждането им, се налага да се правят основни ремонти – едно нескончаемо кърпене на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души. При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава заради използвания некачествен асфалт и неправилно положената настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата ни държава.
– Има слухове, че корупционните практики обхващат високите етажи на властта и стигат дори до премиера Бойко Борисов. Има ли доказателства за това?
– Журналисти разкриха, че олигарси от приятелски кръгове около Борисов са купили за младата приятелка на българския премиер вила в Барселона и са открили на нейно име сметка за почти 800 000 швейцарски франка. Съществува подозрение, че зад всичко това стои Борисов. Аз предоставих документи на българската прокуратура, но не получих никакъв отговор. Сега случаят е предаден на испанската прокуратура, която трябва да провери откъде са дошли тези парите. Журналистите в България се отказаха от по-нататъшното разследване на случая, защото е прекалено опасно.
– Как трябва да се противодейства на корупцията?
– С конкретни мерки. Предложих да се направят тестове на състава на пътната настилка, но не в България, а в чужбина. В Швейцария например, което ще гарантира независимостта им. Но правителството не разрешава. Всички пътища се строят от пет близки до правителството фирми. След инцидента с автобуса те свалиха от себе си цялата вина, обвиниха ме, че заставам срещу българския бизнес и поискаха оставката ми като депутат. За да ме принудят да подам оставка и от страх, че пътната им далавера с властта може да секне, те изкараха хиляди тежки строителни машини по улиците на София.
– Това беше преди една година, сега Вие сте евродепутат и живеете в Брюксел. Чувствате ли се по-сигурна?
– Не, сега пак е същото. Българското правителство ме обвинява в нещо много нелепо- пране на пари. Миналия месец изпратиха искане до Еврокомисията за снемане на имунитета ми. Като журналист бях снимала документални филми за един банкер и собственик на телевизионен канал, който по-късно беше заподозрян, че пере мръсни пари. Но по онова време дори държавните институции държаха парите си в неговата банка, която постоянно получаваше отличия за добрата си работа. Сега същите ме обвиняват, че съм знаела или че съм можела да знам, че парите, с които съм работила, не са били чисти. Писмото до Еврокомисията е опит да ме принудят да мълча и да унищожат доверието към мен на хората в България. Сега в техните очи аз съм престъпник. Това е чудовищно.
– Как се браните срещу подобни атаки?
– Изпратих жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в която определям процеса като политически мотивиран. Жалбата ми е приета, въпреки че процесът срещу мен все още не е започнал. Това се случва сравнително рядко и затова все пак е някаква победа. Но ще мине много време, преди съдът да излезе с решение.
– Страхувате ли се?
– В България не убиват журналисти – правителството има други средства да ги унищожава. Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерят работа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Но въпреки това по свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния, например. Днес сме на 111-то място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система.
– Каква е причината положението на медиите у вас да се влоши така драстично?
– От Европа идват много средства, включително и за финансиране на медиите. Българските власти обаче сами решават кой да получава парите. Разпределянето им не става по прозрачен начин, принципът му обаче е много прост: всеки, който пише срещу правителството, не получава пари. Наистина, Европейският съюз следи парите да достигат до медиите. Работа на България е обаче да определя критериите за тяхното разпределяне. И журналистите, които критикуват властта на управляващата партия ГЕРБ, вече нямат никакъв шанс за работа. Една от най-популярните журналистки в страната днес кара такси.
– Сега начело на Еврокомисията е Урсула фон дер Лайен. Какво ще й кажете за България?
– „Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен!“ Не е достатъчно да се правят само изявления. При Вашето посещение в София премиерът Борисов накара да бъдат демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията, за да не могат да задават неудобни въпроси. Сега Европейският съюз има нов главен прокурор – румънката Лаура Кьовеши, която е водила битка срещу корумпираните политици в собствената си държава. Аз ще се срещна с нея и ще й предам събраните документи. Има и други нарушения. Европейските дипломати например знаят много добре какво става в България, но си мълчат, а понякога допълнително подпомагат този цензурен и корупционен процес у нас. Много е важно на българските политици да им стане ясно, че кражбите на европейски пари няма да останат безнаказани. Само тогава ще престанат да го правят.

– Всички случаи на корупция са свързани с големите пари, раздавани от Европейския съюз. Нагази ли Брюксел в блатото?
– Да, многото пари, които Европейския съюз ежегодно раздава, са част от проблема. Брюксел следи къде отиват парите, твърдят нашите местни политици. Но Европейският съюз получава документите с информация точно от тези, които строят лошите пътища и крадат парите. Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем друга. Бих я определила като зловеща!
– Съществува ли все още у хората в България вяра в Европейския съюз?
– Българските граждани искат да са част от Европа. Но истината е, че откакто сме в ЕС, на власт в България е едно правителство, което убива демокрацията и свободите на гражданите. Затова българския народ се надява Европейският съюз да помогне на страната ни за демократизирането й. И понеже не се случва, хората постепенно губят надежда. Положението става все по-лошо. И голяма част от вината за това носи Брюксел. Ако желае ЕС да остане цял и единен, той трябва да погледне по-сериозно на страни като България.
Източник: Skandalno.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар