Елена Йончева с остро питан към премиера Денков в ЕП – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Елена Йончева с остро питан към премиера Денков в ЕП

Стоп кадър/ФБ/Елена Йончева

Избрахте пътя на убеждаването на Нидерландия и Австрия. Двете държави, които продължават да блокират пътя на България към Шенген. Господин премиер, готов ли сте да окажете натиск върху двете страни с механизмите на Съюза, за да гарантирате правото на България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство? Ще приемете ли половинчато решение за вдигане на контрола само за въздушните граници?

С тези думи се обърна към министър-председателя на България акад. Николай Денков евродепутатът Елена Йончева. Премиерът беше изслушан по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург в сряда.

Елена Йончева заяви:

“Правителството, което оглавявате, оправдава съществуването си с постигането на няколко цели – членството на България в Шенген и еврозоната. Както и с необходимостта от стабилност в сложна геополитическа ситуация.

Във вътрешен план предстои да видим дали заявката за реформа в правосъдието ще ce осъществи – предложените промени в Конституцията сякаш целят по-скоро да уязвят президента Румен Радев, отколкото да укрепят интегритета на съдебната власт.

Пет месеца по-късно можете ли да кажете дали целите на управлението ще бъдат постигнати?

Относно Шенген – избрахте пътя на убеждаването на Нидерландия и Австрия. Двете държави, които продължават да блокират пътя ни към Шенген. Готов ли сте да окажете натиск върху двете страни с механизмите на Съюза, за да гарантирате правото на България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство? Ще приемете ли половинчато решение за вдигане на контрола само за въздушните граници?

И още – в неделя йеменските хути отвлякоха в Червено море кораб с 24 души екипаж. Сред тях има и български граждани. Г-н Денков, не смятате че България трябва да има по-активна роля в диалога с йеменските хути и редно ли е да оставяме преговорите на трети страни?”

Сформирането на коалицията, която управлява България беше единствената възможност за проевропейско правителство, което да даде стабилност на държавата, заяви премиерът Николай Денков. Той увери, че България си сътрудничи с Румъния за членството на двете държави в Шенген. Министър-председателят не уточни как би постъпила страната ни, ако не получим положителен отговор до края на годината.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар