Еленко Божков

Еленко Божков: Пеевски коли и беси в „Марица Изток“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шефът на мини „Марица Изток“ подаде оставка. За миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева.

Тази оставка е дори закъсняла, вероятно причините в по-дълбок план са други. Комплексът е един от бастионите на един от героите на закона „Магнитски“. Там Пеевски коли и беси. Как е точно свързана с досегашния директор е въпрос на време да се установи. Това каза за „Денят ON AIR“ енергийният експерт Eленко Божков.

Според него истината е, че до близо 2030 г. могат да работят „Марица“ 1 и 3.

„Обезпокоен съм от това, което виждам като експертен потенциал в следващото НС. Нещата не са добре, обезпокоен съм от покачването на цените. „Балкански поток“ ще го плащаме всички. Дълго време няма да има и справедливост. Управлението в енергийните дружества продължава да е същото, същите хора продължават и сега да крадат“, подчерта събеседникът.

 

 

Той е на мнение, че от едната страна е бизнесът, но от другата синдикатите. Начинът е да се разговаря с ЕК, да се търсят възможности.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Васко Начев заяви: „Загубите са само формалната страна на нещата, не би трябвало да има нито един изненадан какво се случва в мини „Марица Изток“. Каквото и решение за промяна да бъде взето, означава много хора да останат зад борда. Ако загубят „Мариците“, никой няма да им обръща никакво внимание“.

По думите му няма и значение кой ще е директор, докато не се смени механизмът.

„Основният проблем е какво да се случи с хората, при който и вариант да се избере извън въглищата. Един от вариантите е за парогазови турбини. Не ми се мисли какво предстои следващите няколко години, светът не е готов за това. С всеки изминал ден емисиите вървят нагоре“, обясни Начев.

Той е на мнение, че много хора са готови на всичко.

„Погледнете какво се се случва с „Топлофикация“-София. „АЕЦ Белене“ отиде в канала. Няма политическа воля и няма значение дали е Иван или Петкан – той винаги ще има възможност да прави комбинации. Това, което трябва да се случи е децентрализация, за което се изисква време“, обясни той.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар