Еленко Божков

Еленко Божков: Решението на енергийната криза е Иван Иванов отново да се върне в КЕВР

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Годишното потребление на газ в България е 3 млрд. кубични метра. За осемте месеца, през които Европа иска да намалим с 15% потреблението си, при нормално потребление за периода около 2 млрд. кубика, означава, че то възлиза на 300 млн. кубически метра. Ако те се намалят, могат да бъдат заменени с приблизително 268 хил. тона мазут. Това пресметна енергийният експерт Еленко Божков в ефира на „Денят ON AIR“.

По думите му това количество е около една четвърт от производството на „Лукойл Нефтохим Бургас“.
Божков е на мнение, че „както са свикнали“, управляващите ще приемат предложението на ЕК за намаляването на потреблението на газ по време на срещата на енергийните министри в Брюксел.

 

 

„Трябва да се проследят комплексните разрешителни на големите горивни инсталации и да се види какви възможности дават те за работа на мазут“, категоричен бе той.

Експертът определи посещението на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като „туризъм“ и подчерта, че България „няма енергийна дипломация, което се вижда от хаотичните ни действия“.

Божков коментира и първоначалната информация от доклад на Комисията по енергетика, изтекла в медиите, според която „правителството умишлено е работило за по-скъпи доставки на газ за конкретни посредници“.
„След като Рамадан Аталай, който е бивш председател на Комисията по енергетика, твърди това нещо, има много голяма доза истина и това не е поредният фитил“, поясни той за Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт не трябва да бъде изпускана възможността да се възобновят преговорите по дългосрочния договор с „Газпром“, изтичащ в края на годината.

 

 

„Интерконекторът с Гърция е една възможност. Дано октомври месец да тръгнат количествата с ниска цена, а не тези, които получаваме сега по връзката Сидирокастро – Неа Месемврия“, изрази надежда той.

Божков изчисли, че до края на октомври трябва да бъдат нагнетявани по 2,5-3 млн. кубични метра газ всекидневно, за да бъде запълнено газохранилището в Чирен.

„Съществува закономерност, която не може да бъде пренебрегната. Тя гласи, че когато в Европа се повишава цената на природния газ, автоматично започва повишаване и на цената на електрическата енергия на електроенергийната борса в София. Това се потвърждава вече две години“, каза той.

Божков обобщи, че с повечето му колеги виждат „спасение“ в това Иван Иванов да бъде върнат на поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Станислав Тодоров не направи нищо особено през периода, за който беше избран. Повечето бяха глупости и използва служебното си положение за лични цели“, заключи експертът

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар