Елхите на пазарите във Варна – от 25 до 150 лева, купувайте с пластина

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търговията с коледни дръвчета във Варна е в разгара си. Цените на елхите варират от 25 до 150 лева в зависимост от размера.

Тази година Североизточното държавно предприятие е осигурило над 2000 дръвчета.

Около 60% от коледните дръвчета, които се продават във Варна и Добрич, са добити в Югозападна България. Не е изключено сред тях да има такива от незаконна сеч, затова купувачите да търсят бялата пластина закачена на дървото. Това посъветва по Радио Варна инж.Тодор Гичев, директор на Регионално управление по горите-Варна.

Пластината е с шестцифрен код и буква. Обект на глоба е не само добиването и продажбата, но и покупката на дърво от незаконна сеч, а глобите са от 50 лв. до 3 хиляди, в зависимост от мащабите на нарушението, припомни Гичев.

Във Варненско незаконна сеч почти няма, а дръвчетата с местен произход са от разсадници, вкл. и тези в саксия, каза още директорът на Регионално управление по горите-Варна. Всеки ден три екипа във Варненско и три екипа проверяващи в Добричко правят проверки на местата, където се продават коледни дръвчета. А от тази седмица проверките са и два пъти дневно.

Дръвчетата от разсадници са отгледани с повече светлина, затова са по-кичести и игличките им са по-правилно разпределени. А планинските в повечето случаи са от насаждения по склопа и често са рехави, а понякога короната е едностранна. Най-популярните видове ела – обикновена, гръцка и испанска; смърч, чиито иглички в топло помещение бързо окапват, както и черен и бял бор. Най-устойчиви за разсаждане са обикновената и гръцката ела.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар