ЕМА потвърди връзката на ваксината на AstraZeneca и тромбозите! България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина – над 4,5 милиона!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци (тромби), макар че причината остава неясна, информира АФП.

Д-р Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19, съобщи в интервю за италианския вестник „Ил Месаджеро“, че „според мен сега можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината“, въпреки че остава неясно какво причинява такава реакция.

Той отбеляза, че връзката ще бъде потвърдена от агенцията през следващите часове.

Кавалери каза, че се опитват да разберат какво се случва.

„Сред ваксинираните има повече случаи на церебрални тромбози… сред младите хора от това, което очакваме“, добави той.

В средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е „безопасна и ефективна“ и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Редица европейски държави временно спряха прилагането на ваксината заради случаи на тромбоемболизъм, а впоследствие повечето възобновиха прилагането на ваксината, но само при хора на възраст над 60 г.

Първи австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината.

АФП

Марко Кавалери, ръководител на отдела за здравни заплахи и ваксинационна стратегия на Европейската агенция по лекарствата (EАЛ), потвърди, че съществува връзка между коронавирусната ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, съобщи ТАСС.

„Според мен сега можем да кажем, че очевидно има връзка с тази ваксина. Все още не знаем какво точно причинява тази реакция. Официално ще съобщим за съществуването на такава връзка през следващите няколко часа, но все още предстои да разберем как се случва това“, каза той във вторник в интервю за италианския вестник Il Messaggero.

По-рано ЕАЛ съобщи, че ваксината е безопасна и ефективна, а ползите надвишават рисковете. Европейската агенция проведе разследване след съобщенията за образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани с AstraZeneca. Самата AstraZeneca актуализира информацията в инструкциите за употреба на коронавирусната ваксина, посочвайки потенциални усложнения, добавя ТАСС.

ТАСС

Представител на EMA заяви, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозата, предаде АФП.

Висш служител в Европейската агенция по лекарствата заяви в интервю, публикувано днес, че има връзка между коронавирусната ваксина на AstraZeneca и кръвните съсиреци.

Ръководителят на EMA по въпроса за ваксините Марко Кавалери каза пред италианския вестник „Ил Месаджеро“: „Можем да го кажем вече – ясно е, че има връзка с ваксината, въпреки че не е ясно какво причинява подобна реакция“.

Той заяви, че връзката ще бъде потвърдена от агенцията в следващите часове.

АФП

Висш представител на ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите,ВИДЕО

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар