Емил Кошлуков: Нов мандат за мен не е самоцел – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-добрата защита срещу и най-свирепата власт е професионализмът.

Това заяви пред БНР генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

“Това е единственото правило, което за мен е важало винаги, което казвам и на моите колеги. Ако ние спазваме закона точно, ако следим да имаме различните гледни точки, обективни, да можем да представяме и да различаваме новините от мненията, т.е. това, което трябва да правим като обществена медия, няма политик, който да може да окаже натиск“, обясни той.

Кошлуков подчерта, че не му е оказван натиск, но е имало “нормални претенции на политици“:

“Това е телевизия и винаги политиците искат повече възможност за медийна изява и отразяване, винаги има недоволни, че са по-малко отразени или не присъстват достатъчно, или пък, че не е представена друга гледна точка. Това е всекидневна работа на всеки генерален директор, предполагам. Не бих го нарекъл натиск, това са нормални претенции на политици, които това работят, на тях им трябват медии. И нормална работа на директор на телевизия, който пък трябва да осигури работата на нюзрума и на своите колеги – спокойно, безпрепятствено и безпроблемно”.

По думите му големите партии, които са от 20-30 години в политиката са добре запознати с правилата на медиите и “почти няма проблеми с политици от тези партии”.

БНТ винаги проверява всяка новина, преди да я пусне, категоричен беше генералният директор и обясни:

“Колегите имат опит и знаят и затова ние не бързаме никога с информация, която е съмнителна, проверяваме я внимателно. БНТ е и единствената телевизия в България, която има механизъм за проверка на фактите – един голям проект, в който работим заедно с румънците и с французите. Работим с Франспрес, която е голяма агенция, това ни дава възможност допълнително да проверяваме голяма част от информацията, включително и източниците”.

Той изтъкна, че с напредването на технологиите се развиват и начините за създаване на дезинформации и фалшиви видеа:

“Проверява се всичко и представяме на зрителите проверена и достоверна информация”.

Ефирната телевизия, каквато я познаваме, ще отмре и БНТ е длъжна да се подготви за тази промяна, защото иначе рискува да потъне в забвение, заяви Кошлуков в предаването “РадиоТочка”.

“Мобилното приложение, което имаме за новини, беше много сваляно, а според точните данни на “Гугъл” за потреблението – има постоянен растеж Вярвам, че това е бъдещето на телевизията. Все повече хора гледат телевизия където искат и както искат. Линейната телевизия постепенно ще отмре”, уточни той и добави:

“Като обществена медия ние сме длъжни да доставяме съдържанието на нашите зрители така, както им е удобно на тях. И ако те гледат на телефон или на таблет, или на телевизор, който има времево изместване и могат да връщат програми, ние трябва да създадем съответните приложения“.

Емил Кошлуков посочи, че в момента се разработва приложението за телевизия, което ще я направи като НВО и “Нетфликс”:

“Едно голямо приложение за гледане, където ще има категории и библиотеки с филми, архиви, с документалистиката на БНТ. Зрителите ни ще могат да си гледат Тодор Колев и Георги Парцалев когато искат и както искат, с добро качество. Опитваме се да направим БНТ интернет телевизия, каквато всички други европейски телевизии се стремят да станат. Може би през септември, октомври ще можем да пуснем и това”.

Ако моя кандидатура (за нов мандат като генерален директор на БНТ – б.р.) се появи, трябва да бъде в резултат на свършената работа. Ако оценката е добра и колегите в телевизията смятат, че този мандат и това управление е било успешно, че виждат, че телевизията се развива, тогава единствено има смисъл да се кандидатирам. Това не е самоцел“, заяви Кошлуков.

 

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар