Емитираме нов държавен дълг за 300 млн. лева

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дългови книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на аукцион следващия понеделник, става ясно от сайта на БНБ. Този път финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва, предава БНР.


Нови 200 млн. лв. дълг ще бъдат поети чрез емисия държавни ценни книжа

След като преди една седмица финансовото министерство отказа да приеме направените поръчки за съкровищни облигации със срочност десет години и половина, тъй като предложената доходност бе оценена като висока, сега ведомството на Кирил Ананиев предлага 5-годишни държавни ценни книжа.

При предишния аукцион на тази емисия бе постигната отрицателна доходност.

Към момента кабинетът е поел половин милиард лева нов дълг под формата на дългови книжа на вътрешния пазар и са отказани поръчки за 200 милиона.

По закон в края на годината новият дълг не може да надхвърля 4 милиарда и половина.

И миналата година финансовото министерство бе по-активно на вътрешния дългов пазар в началото на годината, но при настъпването на пандемията от Covid-19 се отказа от него, а есента прибегна до външна дългова емисия.

В последния “Икономически преглед”, изготвян от Българската народна банка, беше посочено, че ако пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар