ЕМКО опроверга “неверни внушения” в “Ню Йорк Таймс” за взривовете в Чехия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В съобщение до медиите от фирма ЕМКО заявиха, че във вчерашната статия на вестник “Ню Йорк Таймс” за взривовете в чешки оръжейни складове преди 7 години, се правят неверни внушения за възможни нейни търговски отношения с Украйна.


NYT: Гебрев призна, че е имал военни муниции в склад в Чехия и е доставял в Украйна

Изданието се позовава на електронно писмо от компанията на бизнесмена Емилиян Гебрев и разговори с украински официални лица. Публикацията е дело на същия екип, който миналата година получи “Пулицър” за статиите от 2019 г. за поделение 29155 на ГРУ и отравянето на Гебрев.

Авторът Майкъл Шуърц и сътрудниците му Боряна Джамбазова от София и Хана де Хой от Прага, разказва, че се е срещал преди около 18 месеца с бизнесмена в България и тогава той е твърдял, че с избухването на конфликта в Украйна е прекратил износа на муниции за страната. В предишно писмо по електронната поща е заявил, че унищоженото в избухналия склад в Чехия не е било предназначено за Украйна. В петък обаче потвърдил, че е подписал договор с “оторизирани украински комапнии” в края на 2014 г.

Според ЕМКО обаче това не отговаря на истината и се опровергава от наличните документи.

“Както заявихме в съобщенията си до медиите съответно от 19 и 20 април т.г., предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи. Няма такава връзка.

В статия на в. “Ню Йорк Таймс” от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна “украинска връзка” около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани “украински” източници, според които, цитат “за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките (за Украйна), сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд”, край на цитата. Това твърдение не отговаря на истината. Във връзка с горното и с цел установяване на фактическата истина, журналистът Майкъл Шуърц е поканен лично да се запознае с цялата документация по случая”, се казва в позицията на компанията.

“Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на руското ГРУ са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 година, в България през 2015 и във Великобритания през 2018 година. Добре би било да се напомни също, че и до днес не е известно дали са разследвани взривовете в България на 21 март и 15 април 2015 г., които също нямат нищо общо с ЕМКО”, пише още в изявлението.

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар