Енергетици: 115 млн. лв. годишно по малко осигуровки при закриването на мини и централи в Югозападният регион

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Осигуровките на енергетиците и миньорите от топлофикациите и мините от областите Перник и Кюстендил, които внасят техните работодатели осигуряват на държавния бюджет около 115 млн. лв годишно. Това твърдят енергетиците от Югозападният въглищен регион, които са направили изчисленията на база на справката от Националния статистически институт въз основа на броят заети в енергийните предприятия в региона и средната брутна заплата.

“Топлофикация Перник” като един от най-големите предприятия за област Перник осигурява 600 работни места. В ТЕЦ “Бобов дол” работят 900 човека. Останалите заети са в мините и всички транспортни и логистични фирми, както и тези, извършващи монтажните дейности. Общо събрано над 6100 души за пряко засегнатите заети. Не пряко заетите в транспорта, ремонт и поддръжка, доставка на резервни част и др. надхвърлят 5 000 човека.Енергетик с нето заплата под 1900 лева има над 500 лв. удръжки за социално, здравно осигуряване и др, а неговият работодател около 900 лв. в зависимост категорията на труд”, твърдят енергетиците. 


“Не за такава социална справедливост се обещаваше годините наред. Вземат ни перспективата, застрашават пенсиите с огромна дупка в бюджета, младите ясно ще се оправят сами. Срещу всеки закрити 1000 работни места измислените им проекти ще открият най – много 50. При това застрашавайки националната сигурност”, коментират енергетиците.

“Преди време кметът на Дупница Методи Чимев подчерта, че централата заработва 20 % от брутния вътрешен продукт на областта и дава работа на над 1000 човека от община Дупница. Детелина Борисова, зам.-кмет на Бобов дол също беше категорична, че ” Без ТЕЦ- а общината загива”, припомнят енергетиците. 

Останалите средства, влизащи в държавния бюджет от третия голям въглищен региона Стара Загора, надхвърлят 300 млн. лв.

И в трите региона са категорични, че трябва да бъдат предвидени средства и за допълнителни обучения, които да позволят на работещите да се преквалифицират, още повече, че последвалите промени ще се отразят и върху други сектори на икономиката. Трите териториални планове за справедлив преход не дават перспектива нито за работещите, нито за икономиката на България, а за справедливост не може и дума и да става, категорични са енергетиците. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар