Енергийните министри поискаха европейска “супермрежа” за пренос на енергия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министрите на енергетиката на ЕС се ангажираха да работят за по-дълбока интеграция на европейската електрическа мрежа и да улеснят по-дългосрочното и трансгранично планиране на мрежата. Това стана по време на заседанието на Съвета по енергетика в четвъртък. Това бе и последното заседание в рамките на шестмесечното председателство на Съвета на Белгия, добавя Euractiv.

Мрежите заемат челно място в политическия дневен ред в Брюксел, тъй като се очаква консумацията на електроенергия да нарасне с 350% заради плановете на декарбонизацията на ЕС. До 2030 г. Европейската комисия вижда необходимост от 600 милиарда евро инвестиции в електромрежи.

Министрите на енергетиката на ЕС подписаха изчерпателна декларация, подчертаваща “необходимостта от въвеждане на супермрежа на ЕС”, обясни Тине ван дер Стратен, енергиен министър на Белгия, след като за последен път председателства среща на европейските министри на енергетиката. Унгария поема председателството на Съвета на ЕС от Белгия на 1 юли.

По-дълбоката интеграция на европейските електрически мрежи може да намали потреблението на гориво с 21% до 2030 г. и значително да намали нестабилността на цените на електроенергията, изчисляват от консултанската компания Bruegel.

“Мрежите ни спасиха”, обясни Ван дер Стратен, припомняйки енергийната криза от 2022 г., когато междусистемните връзки помогнаха за справяне с прекъсванията на доставките и позволиха на електроенергията да циркулира между държавите. Тя добави, че “мрежите ще бъдат ключови и съществени, ако ние, като ЕС, искаме да станем по-устойчиви”.

Повечето от работата по постигането на тази цел зависи от планирането. За да улеснят напредъка към “Супермрежата”, министрите на ЕС потвърдиха своя ангажимент за “дългосрочно, координирано планиране на инфраструктурата на електроенергийната мрежа на европейско ниво”, особено с оглед на претоварването на електромрежата.

Докато регулаторите на електроенергийната и газовата мрежа на ЕС вече създават редовни десетгодишни планове, страните от ЕС се стремят да създадат планове, гледащи и 20 години напред.

Новата Европейска комисия, която ще бъде сформирана след изборите за Европейски парламент през юни, е призована “да укрепи още повече регионалния подход към планирането на електроенергийната инфраструктура и да го комбинира с подход насочен в целия ЕС”.

За да обслужват по-добре бъдещото търсене и да избегнат недостиг на предлагане, министрите също така подчертаха необходимостта от изпреварващи инвестиции. Това е по-рисков, по-бърз начин за изграждане на инфраструктура, която не е необходима сега, но за в бъдеще ще е ключов актив.

Какви инвестиции ще трябват?

Въпреки че Комисията е посочила цифри за нуждите от инвестиции в мрежата, никоя институция все още не е посочила цифрата колко голяма е разликата между текущо планираните инвестиции и общите нужди.

Комисията трябва да предостави информация, а страните от ЕС са съгласни, като призовават за “действителни инвестиционни нужди във връзка с електрическите мрежи в сравнение със средствата, предназначени за тях”.

Индустриалистите от ЕС предвиждат инвестиционен обем от 800 милиарда евро до 2030 г. – докато енергийният мозъчен тръст Ember установи, че мрежовите планове на повече от 10 страни от ЕС не отчитат скорошния приток на възобновяеми енергийни източници, което може да изкриви цифрите.

Така или иначе, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е призована да “укрепи финансирането и инициативите за намаляване на риска” за инвестиции в мрежите на бъдещето.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар