Енергийните общности настъпват, а поевтиняването на технологиите дава все по-голяма увереност за домакинствата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стабилни, достъпни цени на електроенергията за всички! Местни, устойчиви инвестиционни възможности! Повишено благосъстояние на общността и добри местни работни места! По-чист въздух и по-ниски емисии на парникови газове! По-устойчива, надеждна местна енергийна система! И идеи от типа “не в моя заден двор” (not in my backyard (NIMBY). Това са някои от предимствата на притежаваното и управлявано от общността “разпределено” производство на електроенергия. В България и Европа това са вече познатите енергийни общности. Такива проекти имат не само енергиен, но и климатичен и социален ефект и стават все по-популярни.

По-ниските цени за възобновяема енергия и системите за съхранение на енергия тип “батерии” означават, че местното производство на електроенергия, точно където е необходимо, се е превърнало в най-полезния и най-евтиния начин за посрещане на търсенето. Това вече започва да заменя традиционния модел на полезност на централизираните генераторни централи в другия край на дългите преносни линии.

И ако енергията се произвежда в съоръжения, които се притежават и управляват на местно ниво, тези енергийни плащания остават в общността и новите енергийни съоръжения могат да се самофинансират с капитал на местните хора. Това дава шанс на всички да се възползват, включително хора, които не могат да си позволят или не могат да инсталират собствени системи за възобновяема енергия. И никой не възразява срещу енергийните съоръжения, които притежава или използва в собствения си квартал.

Собствеността на общността върху местното поколение процъфтява в Европа и някои щати на САЩ повече от десетилетие, с правителствени политики и програми за подкрепа. Но канадските провинции, които имат юрисдикция върху производството и разпределението на електроенергия, бавно възприеха разпределено производство на електроенергия и още по-бавно разпознаха множеството предимства на собствеността на общността.

Вече и там има напредък. Управата на Нова Скотия наскоро представи нова обществена слънчева програма, моделирана по подобни усилия в Съединените щати. Преди месец бе внесен Закона за достъпна енергия, законопроект на частни членове, който включва много от общностните енергийни политики, използвани в Европа и САЩ, и призовава за промени в разпоредбите, управляващи местното производство.

Междувременно канадските кооперации за възобновяема енергия са готови да се активизират. През последното десетилетие те изградиха малък, но добре поддържан сектор в няколко провинции и са готови да разширят собствеността на общността, ако бъдат въведени тези видове мерки. Те наскоро създадоха Community Energy Co-operatives Canada, нова национална организация, за насърчаване на собствеността на общността.

Обществена собственост в Европа

От началото на 2000-те години общностната собственост на кооперациите за възобновяема енергия в Европа нарасна значително. Вече има мрежа от над 2250 кооперации, представени от RESCoop.eu. В резултат на техния дял в собствеността в тези кооперации, над 1,5 милиона души в Европейския съюз са активни в енергийния преход. и представлява мощен избирателен кръг от домакинства.

Проучване на университета в Делфт [pdf] показа, че половината от всички граждани на ЕС биха могли да произвеждат собствена електроенергия до 2050 г., индивидуално или чрез енергийна кооперация, като по този начин задоволяват 45% от енергийното търсене на континента. Скорошно проучване в страните от ЕС показа, че:

• 86% от европейците подкрепят нови вятърни и слънчеви проекти в своите местни райони;

• 77% от хората, които живеят в близост до вятърни турбини, биха подкрепили допълнителни централи наблизо, ако са общинска собственост;

• 61% от европейците биха се присъединили към кооперация за възобновяема енергия, ако такава бъде създадена в техния район;

• 79% от европейците искат техните правителства да осигурят повече финансова подкрепа за общностите, за да генерират собствена слънчева и вятърна енергия.

За да подпомогне растежа на енергийните общности, Директивата на Европейския съюз от 2018 г. за енергията от възобновяеми източници закрепи правата на потребителите да генерират, съхраняват и търгуват със собствена електроенергия както и да формират “общности за възобновяема енергия”, включително кооперации и други модели като Дружества в Обединеното кралство в полза на общността.

ЕС определя общността за възобновяема енергия като “юридическо лице, което се основава на открито и доброволно участие, автономно е и се контролира ефективно от акционери или членове, които се намират в близост до проектите за възобновяема енергия, които са притежавани и разработени от това юридическо лице. Общностите за възобновяема енергия имат право да произвеждат, консумират, съхраняват и продават енергия от възобновяеми източници, включително чрез споразумения за закупуване на енергия от възобновяеми източници; и да споделят, в рамките на общността за възобновяема енергия, енергията от възобновяеми източници, която се произвежда от производствените единици, собственост на тази ВЕИ общност”, е записано в документа.

В резултат на това много европейски страни (включително Обединеното кралство) имат програми за подпомагане на енергията на общността и нов манифест на REScoop призовава за допълнителни мерки. Gower Power в Обединеното кралство е пример за кооперация, която предоставя както инвестиционна възможност за тези със спестявания, така и опция за закупуване на местна възобновяема енергия за всички жители. Британската общностна енергия се подкрепя от силни организации като Community Energy England.

3eNews

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар