Росен Христов

Енергийният министър: Колкото хора са на площада, десетки пъти повече ме питат как ще се отопляват Енергийният министър: Колкото хора са на площада, десетки пъти повече ме питат как ще се отопляват

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и “Газпром”, но той е последният вариант.

Това заяви в “Денят започва” по БНТ енергийният министър Росен Христов.

Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. това е последен вариант, но не сме ги извървили от листа с опции.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с “Газпром” и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

“България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели – колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже “не ме интересува цената”, каза Росен Христов.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

“Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме . оферти има много . Проблемът е в доставката. Повчето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на местни компании, но цената им е такава, че не ни устройва”, обясни министърът на енергетиката.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар