Енергийният министър: Цените на природния газ в България нямат нищо общо с преноса и с трасетата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите изслушват по искане на ГЕРБ министъра на енергетиката Александър Николов за забавянето в строителството на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

Енергийният министър припомни предисторията на проекта. Началото му е поставено през 2009 г., когато е подписан Меморандум за разбирателство между Гърция и България. Николов след това посочи всички ключови етапи от развитието на проекта.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50 процента) и IGI Poseidon (50 на сто). Съакционерът Ай Дже Ай Посейдон (IGI Poseidon) e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто).

Договорените количества от Азербайджан са в размер на 1 млрд. кубични метра годишно или 2,7 млн. куб. метра дневно., като по думите на Николов Ай Си Джи Би АД със сигурност няма да успее да достави тези количества природен газ през тази отоплителна година.

Енергийният министър подчерта, че правителството иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора Гърция – България.

„По-малко от две седмици от встъпване в длъжност на сегашното правителство даде писмо към акционерите на Ай Си Джи Би АД за искане на начисляване на компенсации и липса на следващо отлагане“, съобщи от парламентарната трибуна Николов. По думите му към момента са изготвени всички линейни графици и се наблюдават за изпълнението им.

„Предстои среща на борда на директорите, на което ще бъде разгледано писмото за компенсации, изискани от България“, подчерта той. По думите му правителството настоява за среща с министъра на енергетиката на Гърция Костас Крекас, като до момента са проведени телефонни разговори.

„Липсата на IGB е удобно обяснение за хора, които го използват като обосновка да няма нормални доставки и нормални цени в България. И това ще бъде изчистено, обещавам ви“, каза той.

„Цените на природния газ в България нямат нищо общо с преноса и с трасетата, по които минава горивото“, подчерта Николов“, добави още Николов. По думите ми синьото гориво може да минава до България по алтернативни трасета. Николов подчерта, че от създалата се ситуация печелят тези, които допълват липсващите количества от природен газ в България, т.нар. алтернативни доставчици.

„Печелят и компаниите, които в момента продават количествата, които са договорени на дългосрочен договор – над 25 години“, каза още министърът.

„Да има проект, който повече от 12 години се оказва изключително труден за реализация и има друг, който пък се оказва изключително лесен за реализация – под две години. 

Интерконекторът между Гърция и България не е завършен, каза преди два дни министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството. Той изрази надежда да се срещне скоро с гръцкия си колега, за да се установи по какъв начин да се ускори проектът и да се спазят поне поредните удължени срокове.

Преди дни от „Булгаргаз“ припомниха, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е все още неизграденият газопровод IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България). Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД. „Булгаргаз“ ЕАД не може да влияе върху този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането му.

През 2020 г. азерският доставчик ни информира, че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден. При това положение „Булгаргаз“ предупреди, че освен че не може да получава природен газ съгласно договора, е застрашен и от неустойки.

Азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB, допълниха от българския обществен доставчик на природен газ.

След като вече няколко пъти се отлага пускането на газопровода IGB, „Булгаргаз“ заяви, че няма друг избор, освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение с изричното съгласие на доставчика. Българската компания договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА), отбелязват от обществения доставчик.

Към настоящия момент „Булгаргаз“ получава количествата, които азерският доставчик се е съгласил да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества по алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна, подчертават от българското дружество.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар