Енергийно оръжие заменя ракети за милиони долари при 13 цента за изстрел

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ново енергийно оръжие обещава да революционизира британската ПВО отбрана. С цена от 13 цента на изстрел, то е също толкова ефективно, колкото многомилионните ракети за защита от въздушни нападения.

Радиочестотно насоченото енергийно оръжие (RFDEW) трябва да реагира на увеличаващата се заплаха от евтини дронове.

В последно време ракети за милиони долари се използват за сваляне на дронове, струващи само няколко хиляди долара. Негативните икономически ефекти не са единствената причина за търсене на ново решение. Запасите от ПВО ракети обикновено са доста малки и рояци евтини дронове могат лесно да ги изтощят.

Енергийните оръжия преодоляват тези проблеми, защото те са удивително евтини на база изстрел. И тъй като те изстрелват енергия, а не твърди патрони, подобни системи потенциално могат да стрелят безкраен брой пъти – стига да има източник на електричество.

RFDEW е самостоятелно енергийно оръжие, което може да се управлява от един човек и може да открива, проследява и неутрализира множество заплахи на разстояние до километър.

То може да се монтира на кораби, танкове, камиони или да е стационарно в окоп. Основната цел ще бъдат дронове или електроника на самолети, които ще бъдат взривени с “изблик на електромагнитно излъчване”.

RFDEW е планиран да бъде тестван от 7-ма група за противовъздушна отбрана заедно с лазерното оръжие DragonFire през септември. Резултатите ще бъдат използвани за оценка на системите и определяне на възможни подобрения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар