ЕНП номинира Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи днес подкрепата на Европейската народна партия да остане още един 5-годишен мандат начело на изпълнителния орган на Европейския съюз.

На конгреса на ЕНП в румънската столица Букурещ номинацията на 65-годишната германка за водещ кандидат на предстоящите през юни избори за Европарламента беше подкрепена от 400 делегати. 89 бяха против.

Като основни предизвикателства пред Европейския съюз Урсула фон дер Лайен посочи руската война срещу Украйна, войната в ивицата Газа и възхода на Китай. 

А на вътрешния фронт – приятелите на Путин, които се опитват да пренапишат историята ни и да вземат за заложник бъдещето ни:

“Нямайте никакво съмнение какъв е залогът на изборите – нашата мирна и обединена Европа е застрашена от популисти, националисти, демагози, независимо дали са крайнодесни или крайнолеви; дали това е “Алтернатива за Германия”, “Национален сбор” във Франция, “Конфедерация” в Полша или “Възраждане” в България! Имената може да са различни, но целта им е една и съща – искат да стъпчат нашите ценности и да унищожат нашата Европа. Ние от Европейската народна партия няма да го позволим”.

ЕНП се очертава да излезе, също както и през 2019 година, победител на европейските избори. Очаква се обаче и възход на евроскептични националистически формации. Преди 5 години Урсула фон дер Лайен беше избрана да води Еврокомисията едва с 9 гласа мнозинство в Европарламента.

В приетия в Букурещ предизборен манифест на Европейската народна партия се настоява Румъния и България да станат пълноправни членки на Шенген. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар