ЕНП се опита да обвърже протестите с Божков, оттегли си лъжата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тотален обрат в становището си претърпя малтийският евродепутат от ЕНП Роберта Мецола, която обяви, че протестите у нас са финансирани от бизнесмена Васил Божков. Тя се опита да прокара подобни текстове в резолюцията за страната ни, но от Отровното трио заявиха, че ще я съдят за клевета. След по-малко от час, тя побърза да изтегли тази формулировка.

Общо 36 проектопоправки на Мецола са насочени към смекчаване острия тон срещу правителството у нас в документа на ЕП, а последната дори пренасочва фокуса от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тя предложи в БГ резолюцията да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в подбуда за извършване на длъжностни престъпления. Напомняме, че именно спецакцията на прокуратурата в президентството по този въпрос запали фитила на протестите преди 3 месеца.
Най-скандален обаче се оказа именно текстът, в който тя твърди, че „известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести”, като явно визира укриващия се в Дубай бизнесмен Божков. Това провокира незабавна реакция на Отровното трио, което даде бърз резултат. Припомняме, че точно акциите по улиците на страната ни са провокирали въпросните дебати за върховенството на закона в България и сегашната резолюция.
Стратегията на ЕНП явно цели Борисов и Гешев да не бъдат в центъра на вниманието, но дори ги поставя в ролята на жертви. Самата Мецола вероятно е била вдъхновена за тези текстове от колегата ѝ от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, който е добре запознат със ситуацията у нас.
По всичко личи, че евродепутатите от ЕНП желаят да запазят стабилността за ГЕРБ-ВМРО. Още по време на самте дебати за България пролича, че от партията залагат на корпоративния дух и застават зад Борисов, а не зад принципа на върховенството на закона, каквото и беше идеята.
В същото време самата Мецола изказва съвсем различо мнение за Малта, където съпартийците и не са на власт, а в опозиция. Тя призовава ЕК да се заеме сериозно с корупцията на управляващите в Малта, и то след първия за страната доклад за върховенството на закона. „Ако това правителство продължи да прави всичко възможно, за да защити мошениците, цялата страна ще остане под контрол. Престъпниците трябва да отговарят за престъпленията си”, пише Мецола във ФБ.
Мецола хвали ЕК за доклада, който „подчертава значителни пропуски, които остават, включително: липса на присъди за корупция на високо ниво, дълбоки модели на корупция в нашите институции и съществени опасения за нашата съдебна система, когато делата отнемат твърде много време на всички нива”. В коментара й се споменава убийството на Дафне Галиция, като се подчертава, че това е “атака срещу свободата ни на изразяване и се подчертават трудностите, пред които са изправени разследващите журналисти”.

Докладът за Малта, който приветства Мацола има очаквано по-малко забележки от този за страната ни. Ние сме втори след Полша по общ брой и сме първи по остри забележки. Не става ясно защо тогава борбата за законност по високите етажи й е важна в Малта, но не и в България.

ЕНП сякаш се намеси в междуинституционалния конфликт у нас. Друга хрумка на Мецола гласи, че президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка. Няма такова конституционно задължение – президентът има право на позиция като всеки гражданин.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар