Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Светият синод избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит на заседанието си тази сутрин. 

37-годишният Арсений получи седем митрополитски гласа – на Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски, Николай Пловдивски, Западно- и Средноевропейски Антоний, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Яков Доростолски. 

За другия кандидат – Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа от архиереите от Българската православна църква. Резултатите от избора бяха обявени от наместник-председателя на Светия синод – Врачанския митрополит Григорий.

След избора в приемния салон на Синодалната палата се състоя церемония, на която наместникът на Светия синод отправи слово към новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Той също отговори със слово към събралите се митрополити и духовници.

“От днес – Четвърта неделя след Пасха – по решение на Светия синод на светата ни Православна църква Вие встъпвате в служение като митрополит на Сливенската епархия. Приемаме Ви сред нас братски и с радост, като от сърце Ви желаем дълги и благословени от Бога години на доброплоден труд в полза на светата ни Църква. Надяваме се и вярваме, че във Ваше лице Светият синод получава още един всеотдаен съработник, решен и готов да даде всичко от себе си за доброто и благопреуспяването както на Сливенската епархия, така и на цялата ни света Православна църква”, каза в словото си към новия Сливенски митрополит наместник-председателят на Светия синод.

“На Сливенския митрополитски престол Вие наследявате упокоилия се в Господа в началото на настоящата година приснопаметен и непрежалим наш събрат – митрополит Йоаникий – един от най-ярките архиереи на Православната ни църква в ново и най-ново време. Това обстоятелство ще Ви задължава винаги, но винаги ще бъде и Ваше насърчение – да подражавате, според силите си, на Вашия достоен предшественик в управлението на поверената Ви епархия, да следвате оставения Ви от него пример и, с Божията помощ, да надграждате върху положената от него и всички Ваши предходници здрава основа”, отбеляза Врачанският митрополит Григорий.

“Вашият избор не беше лесен и безпроблемен. Той беше съпътстван от напрежения от различен характер, от изкушения и бушуващи страсти, крайности и противоборства. Всичко това не можеше да не ни смущава, но, от друга страна, то беше и свидетелство, че Православната ни църква е жива, че освещеният клир и Божият народ в богохранимата и скъпа на сърцата ни Сливенска епархия не са безразлични към личността на онзи, който ще води всички по пътя на спасението. Пък и нали още апостолът казва, че “трябва да има помежду ви разногласие, за да изпъкнат достойните между вас”, с тези думи се обърна към митрополит Арсений наместник-председателят на Светия синод.

“Надяваме се и разчитаме на Вас, че с много любов и търпение, с пастирска мъдрост и много разсъдливост ще успеете да върнете мира и благата воля в поверената Ви епархия, да потушите страстите и примирите противоречията, така щото всички заедно – кириарх, клир и Божи народ – да вървите заедно към “единство на вярата и на познаването Сина Божий”, към “пълната възраст на Христовото съвършенство”, изрази увереност митрополит Григорий.

Той пожела на новоизбрания Сливенски митрополит да използва целия натрупан опит от досегашно му служение на светата Църква Христова, заедно с придобитите монашески добродетели, вече като архипастир на богохранимата Сливенска епархия. “Нека в предстоящото Ви митрополитско служение с Вас всякога да бъдат любовта и молитвите на повереното Ви паство и да бъдете “едно стадо и един Пастир” (Йоан 10:16). Своята помощ и подкрепа днес Ви засвидетелстват и всички Ваши събратя, архиереите от Светия Синод на светата ни Църква, които Ви приветстват с “Добре дошли!” и Ви желаят всяко добро от Господа. По молитвите на Своята Пречиста Всесвета майка, на преподобния Арсений Велики и всички Свои дивни угодници Всемилостивият и Всещедър Бог да Ви укрепва в предстоящото Ви служение за доброто и благопреуспяването на светата ни Църква и скъпото ни отечество!”, пожела на митрополит Арсений наместник-председателят на Светия синод.

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски”. Продължава обучението си в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” със специалност “Теология”, която завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир “Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм “Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив.

 На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар