Брюксел кахърен, че „независими руски медии“ вече не могат да участват в западни НПО-та

ЕП: С пари от западни реклами се финансират проруски медии в България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сърбия, България и други страни в региона имат медии, които открито фаворизират руската страна в нейната агресия срещу Украйна и умишлено пускат дезинформация за този конфликт, като в същото време получават финансиране от Запада за своите операции, казаха участниците в дебат, проведен в Европейския парламент, пишат N1 и Euractiv.

В дебата стана ясно, че големите западни компании, опериращи в региона на Западните Балкани, често рекламират в така наречените кремълски медии, въпреки факта, че техните вътрешни политики и насоки забраняват това, както и публично изразеният им ангажимент за борба с дезинформацията, а не само в контекста на агресията на Русия срещу Украйна.Медиите в Сърбия и България не са достатъчно силни, няма достатъчно финансиране за качествена, независима журналистика, каза Питър Хорокс, дългогодишен директор на БиБиСи.


Той обясни, че вместо това чрез реклами парите от Запада отиват в сайтове и телевизии, които имат ниски редакционни стандарти и подкрепят проруския наратив.

Ето защо е важно рекламодателите, които се появяват в такива медии, да разбират този проблем, каза Хорокс.

Данните на Центъра за изследване, прозрачност и отчетност (CRTA) показват, че над 65 процента от рекламодателите в медиите, които отразяват негативно за Европейския съюз (ЕС) и положително за руската пропаганда – идват от Запада.

Някои от тях не знаят как се изразходват парите им за реклама, тъй като този тип решения често минават през посредници, които избират медиите, в които да рекламират.

Проблемът ескалира по време на пандемията от коронавирус, когато много компании, без да знаят, финансират медии и портали, които разпространяват дезинформация.

Руската война в Украйна показа мащаба на проблема и посочи необходимостта от спиране на подобни практики.

Ето защо тези компании трябва да бъдат запознати с реалността – че те директно финансират пропагандата срещу техните собствени страни.

Конференцията се фокусира върху медийната ситуация в членката на ЕС България и кандидатката за членство в Сърбия.

Клер Аткин, главен изпълнителен директор и съосновател на института „Проверете моите реклами“, технологичен наблюдател, специализиран в рекламната индустрия, подчерта, че бизнес компаниите, които купуват реклама в медиите чрез специализирани фирми, обикновено не знаят, че рекламите им завършват на проруски канали за дезинформация.

„Въпреки че интернет е бил използван от много години като фуния за продажба на продукти и услуги, сега откриваме, че той се използва за продажба на идеи за радикализация“, каза тя.

Източник: Кросс


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар