Ердоган бил готов да нормализира отношенията си с Армения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция е готова постепенно да нормализира отношенията си с Армения на фона на помирителните изявления на Ереван, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от телевизия НТВ и БТА.

Турският лидер говори пред журналисти в самолета на връщане от Черна гора.

Желая успехи на новото правителство на Армения. Нашият регион има нужда от конструктивен подход. Даже, ако има разногласия, съседските отношения трябва да се развиват на базата на уважение към териториалната цялост и към суверенитета. Можем постепенно да нормализираме отношенията с Армения, тъй като новото й правителство изрази желание да върви в това направление, каза Ердоган.

В нашия регион е необходим конструктивен подход. Макар да има различия във мненията и очакванията трябва да се предприемат усилия за добросъседски отношения, основани на взаимно доверие и уважение и на зачитането на териториалната цялост и суверенитета, каза още Ердоган.

Досегашната история не трябва да бъде източник на враждебност, изтъкна той.

Вместо едностранни обвинения трябва да има далновиден, реалистичен подход, посочи Ердоган.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 година в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от нито една от страните. На 1 март 2018 година Армения обяви анулирането на протоколите.

По думите на Ердоган въпросите, свързани с икономическото развитие и създаването на условия за сътрудничество в региона, ще може да бъдат разглеждани след осигуряването на траен мир.

С това разбиране и Азербайджан предлага да започне преговори с Армения за постигане на всеобхватно споразумение за мир. Благодарение на такъв подход ще бъдат създадени нови възможности за развитието на Южен Кавказ, посочи Ердоган.

Обмисля се наше предложение за създаване на “Платформа на петте” или “Платформа на шестте” с участието на Турция, Азербайджан, Русия, Иран и Армения. Предложихме да бъде включена и Грузия. Ако бъде създадена подобна платформа, в региона ще стане много по-спокойно, каза още турският президент.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар