Ердоган откри ислямско училище в

Ердоган откри ислямско училище в “Света София” в Истанбул

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В “Света София” в Истанбул, която през 2020 г. отново стана действаща джамия, след като в продължение на 84 години имаше статут на музей, беше открито ислямско религиозно училище, медресето “Фатих”, което и преди се е помещавало в комплекса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган участва в церемонията по откриването.

“Това медресе, което в продължение на над четири века е било средство за подготовка на безброй учени, ще продължи да бъде огнище на знания. Да се ​​надяваме, че учените на утрешния ден ще израснат тук. Поздравявам всички, които допринесоха за възстановяването на това изключително учебно заведение в кратък срок от 13 месеца. Гордеем се, че възродихме доверието на султан Фатих”, заяви Ердоган, имайки предвид султан Мехмед Втори, известен като Фатих – Завоевателя, който превзема Константинопол през 1453 г.Османският султан първо превръща най-известния в Средновековието християнски храм “Света София” в джамия, а след това в северозападната част на храма отваря внушително учебно заведение, медресе. Медресето “Фатих” на “Света София” е фактически първото мюсюлманско училище на Истанбул. Според историческите сведения в него се е помещавала най-голямата библиотека от ислямска литература.


Възпитаници на истанбулското медресе са редица известни мюсюлмански учени и интелектуалци като Молла Хюсрев, Али Кушчу и пр., в него са получавали значимо за времето си образование и османските принцове, както и близки до двореца личности.

Медресето, стопанисвано от Фондацията Фатих, е било действащо училище до 1924 година. След това е превърнато в сиропиталище и е напълно закрито, когато “Света София” е обявена за национален музей от Ататюрк през 1936 г. С указ на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2020 г. бе възвърнат статутът на джамия на храма с името “Ая София – Кебир джами-и Шерифи”.

Преди две години по личната заръка на Ердоган, известен с приоритета, който отдава на османското минало на Турция, и с финансиране от Генералната Дирекция по вакъфите към Министерството на туризма и културата, бе предприета мащабна реставрация на обекта, която бе завършена за срок от 13 месеца.

Медресе се нарича ислямско духовно училище (средно или висше), което подготвя мюсюлмански свещенослужители, учители, а също и държавни служители. Медресетата, първите от които се отварят към IX век, представляват едно- или двуетажно здание в двора на джамиите, с които фактически съставляват единен комплекс. Те са разполагали с учебни стаи, библиотека, помещения за молитви и общежитие. Основните изучавани в медресетата предмети са Коранът, арабският език, ислямско-богословски и исторически дисциплини. Медресетата са били богато украсени с резба и с изящни рисувани теракотени плочки. В известен смисъл те са представлявали и символ на мощта и величието на съответния султан.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар