Reuters: Ердоган: Първо ние влизаме в ЕС, после ще пуснем Швеция в НАТО

Ердоган предложи пак да е посредник между Русия и Украйна. Путин му отговори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи в понеделник, 4 септември. Срещата е продължила три часа, съобщиха от Кремъл, пише Лента. 

Руският лидер определи разговорите като продуктивни и информативни.

„Няма съмнение, че днешните разговори ще послужат за по-нататъшното развитие на руско-турското партньорство във всички сфери“, категоричен беше той.

Ердоган отново предложи посредничеството си между Русия и Украйна.

По време на съвместно изявление пред медиите Реджеп Ердоган отново сигнализира за готовността си да посредничи между Русия и Украйна.

„Ние бяхме домакини в нашата страна на преговорите между страните в конфликта в Украйна. Отново сме готови да поемем функцията на посредник“, обяви той пред журналисти.

Турският президент многократно е изразявал желанието си да действа в това си качество, откакто в края на март 2022 г. в Истанбул се проведоха преговори между Русия и Украйна за мирно уреждане на конфликта. Страните дори парафираха проект за мирно споразумение, но по-късно Украйна отказа да преговаря по документа, който в крайна сметка „отиде на бунището“, припомни Владимир Путин.

В същото време той заяви, че Русия не отказва посреднически услуги и е благодарен на Турция, Китай и африканските държави, които са ги предложили.

„Русия никога не е отказвала да преговаря и ние не отказваме сега“, каза руският президент Владимир Путин.
Една от основните теми на разговорите беше бъдещето на Черноморската инициатива за зърно, известна още като зърнена сделка, в която Русия прекрати участието си на 18 юли. Турция беше един от гарантите на споразумението, а също така и един от основните получатели на зърно от Украйна – тя беше третият по големина доставчик след Китай и Испания.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар