ЕСО: България може да започне да внася ток

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България ще се превърне от износител във вносител на ток, ако не бъдат изградени нови базови мощности, които да заменят въглищните централи, които трябва да затворим в следващите години, предупреди шефът на Енергийния системен оператор. Според изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов, най-реалистично през 2030 година може да се пусне нова ядрена мощност 1000 мегавата по технология на “Уестингхаус”, предаде БНТ.

В следващите 7 години България започва поетапното спиране на 3-те базови въглищните централи в Маришкия басейн. Първа ще започне да изключва мощности още през декември. Според ЕСО не сме готови да ги компенсираме.“Много е възможно при неизграждането на нови базови мощности страната ни да се превърне от нетен износител в нетен вносител на електрическа енергия”, каза Ангелин Цачев – изп. директор на ЕСО.


Анализатори са на друго мнение.

“Не се очертава дефицит на ток дори в сценарий, в който извеждаме въглищните централи до 2030 година. Не се предвиждат абсолютно никакви периоди на недостиг дори и в само няколко часа на година. Това се случва най-вече, защото очакваме експлозия на развитие на ВЕИ източници, плюс развитието на енергийна ефективност в страната”, обясни Констанца Рангелова – експерт в Института за изследване на демокрацията.

Според Електроенергийния системен оператор обаче, зелената енергия не може да компенсира пиковото потребление през зимата, поради зависимостта си от слънце и вятър.

“Предвид цялата политика на ЕС за декарбонизация към 2050 г. единствените базови мощности, които могат да бъдат изграждани, това са нискоемисионни базови мощности или ядрените мощности”, каза Ангелин Цачев.

България е в процес на изграждане на нов реактор по технология на “Уестингхаус”, нов за Европа, на площадката в Козлодуй, но процесът е дълъг.

“В ЕС няма такъв лиценз и лицензията ще трае години, някъде по оценка между 4 и 5 г., а самото изграждане няма да трае повече от 4-5 години, така че мисля, че 2030 г. е реалистичен период да заработи една такава ядрена централа и ние сме първите в Европа”, каза  изп. директор на АЕЦ “Козлодуй”.

Николов предупреди, за друг проблем – компенсиране на пиково потребление през зимата и свръхпроизводство на зелена енергия през лятото, заплашва системата от срив:

“Изгубим ли тези централи, целият регион ще бъде заплашен от липса на балансираща енергия. Мисля, че трябва да се подготвим много силно и даже сме закъснели в тази връзка какво да направим за балансирането и овладяването на цялата енергийна система. Не сме готови”.

Анализатори предлагат решение:

“Системата може много лесно да бъде балансирана чрез внос. Също така ВЕИ мощностите в тяхното пиково производство всъщност ще доведат до много голям износ”, смята Констанца Рангелова – експерт в Института за изследване на демокрацията.

От ЕСО не са съгласни:

“Това, което сме направили като разчет е най-добре газови централи да бъдат изградени в района на София, разбира се в района на Марица-изток и в района на Североизточна България, които да осигурят маневреността в нашата енергийна система”, каза Ангелин Цачев.

Изграждане на паро-газова централа в Маришкия басейн беше заложена в първия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. След няколко редакции, тя беше заменена от батерии за съхранение на ток, произвеждан от ВЕИ.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар