Естония гони дипломат от руското посолство за пропаганда, оправдавал руската агресия

Естония гони дипломат от руското посолство за пропаганда, оправдавал руската агресия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Естонското външно министерство обяви, че е решило да изгони дипломат на Русия от руското посолство в Талин, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според ведомството решението за изгонване на дипломата е взето заради действия, “подкопаващи сигурността и конституционния ред” в Естония.Дипломатът трябва да напусне страната до 29 март, след като с действията си е нарушил Виенската конвенция за дипломатическите отношения, заяви министерството.


Ведомството е извикало руския шарже д’афер (от френски: натоварен с делата, въпросите) и му е връчило дипломатическа нота за обявяване на въпросния дипломат за персона нон грата.

“Дейността на въпросното лице нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения и той трябва да напусне Естония до 29 март”, се посочва в заявлението на външното ведомство на страната.

Според обяснението на МВнР на Естония нароченият за изгонване дипломат “директно и активно” е участвал в “подриване на сигурността и конституционния ред” на страната.

Сътрудникът на руското посолство разпространявал “пропаганда, оправдаваща военните действия на Русия, и внасял разделение в естонското общество”, посочват от министерството, цитирано от ТАСС.

По-рано Москва в отговор на Талин, който съкрати числеността на състава на руското посолство на своя територия, пък понижи нивото на дипломатическо представителство в Естония само до шарже д’афер.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар