ЕС: Антиромските настроения са форма на расизъм и са проблем за страните-членки – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Антиромските настроения са форма на расизъм и са проблем за страните-членки на ЕС. На тази констатация се основава и приетата днес резолюция от Европейския парламент за подобрена стратегия за интеграция на ромите.

Проблеми с интеграцията имат всички страни, признават задкулисно евродепутатите. Едни дори признават, че антиромските настроения са откровена дискриминация, докато други пък наричат приетата днес резолюция “абсурдно лицемерие”. 100 дни преди решаващи за ЕС избори днес, се оказа доста трудно да се говори открито за проблемите на Европа с интеграцията на ромите.

“Тази тема е трудна, още по-трудно става наистина преди избори, защото, за съжаление, ромите се използват наистина като предизборен инструмент. Има разнопосочни интереси. Всяка партия подхожда по различен начини и те стават разменна монета”, каза Асим Адемов от ЕНП.

“Това, което правят в момента, е довършване на пропаганда. Тази резолюция, тя не е законодателна на всичко отгоре, тя е пожелателна – отбива номера и оправдава заплатите на една дузина безполезни типове, които си търсят причина, за да се появяват в общественото пространство”, заяви Ангел Джамбаски от Европейски консерватори и реформисти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар