ЕС: България и Латвия са далеч от желания брой ваксинирани – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо 60% от европейските граждани вече са получили поне една доза от ваксината срещу COVID-19, докато тези с пълен цикъл на ваксинация са почти 40%. България и Латвия обаче са твърде далеч от тези цифри.

По данни на Европейския център по контрол и превенция на заболяванията България е ваксинирала едва 16% от пълнолетното си население с първа доза. И докато Латвия (33%) и Румъния (29%) също са сравнително далеч от целта да имунизират половината си население, темпото на ваксинация при тях пак е по-добро от това на българската страна, пише в свой материал онлайн изданието на La Vanguardia.

Европейската комисия вече изрази своята тревога за бавния ваксинационен процес в България, поради което изпрати в София европейския комисар по здравето Стела Кириакиду, за да разговаря с властите и да разбере къде е проблемът.

По време на последната среща на европейските лидери този въпрос отново бе повдигнат, разтревожени от бавната имунизация в някои държави-членки на Общността, докато в същото време излизат нови и нови варианти на COVID-19. Тогава част от лидерите споделиха, че именно страни като България, Латвия и Румъния изпитват сериозни проблеми с ваксинацията, изтъквайки като причини недоверието към препаратите, което преобладава в обществата в тези три страни.

По последни данни на „Евробарометър“ България е сред държавите в ЕС, в които ваксинацията срещу коронавируса като цяло не се ползва с подкрепа и доверие, което пък води и до ниските нива на ваксинирани в страната.

Поради тази причина от Брюксел обмислят да засилят разяснителната кампания по ваксиниране в страни като България с надеждата да убедят повече хора да се имунизират срещу вируса.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар