ЕС връща митата върху земеделската продукция от Украйна – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЕС ще възстанови от юни митата върху някои аграрни продукти от Украйна, ако надхвърлят определени квоти. Споразумението за това бе постигнато през нощта в Брюксел, целта му е да подпомогне европейските фермери.

Конкретно става дума за яйца, птици и захар, както и за царевица, овес, грис и мед. В бъдеще за тези продукти ще бъде определен контингент, който ще може да се продава в ЕС безмитно. Количествата, надхвърлящи този контингент, ще се обмитяват.

Вносът на зърно засега няма да се обмитява, но при определени условия и в това отношение ще могат да се взимат мерки – ако вносът “рязко се увеличи”. Тези правила трябва да важат до юни 2025-а година.

 

 

ЕС иска да подпомогне фермерите

След нападението на Русия срещу Украйна ЕС отмени митата, за да укрепи украинската икономика. Тази стъпка обаче предизвика недоволството на европейските фермери, които изтъкнаха, че вносът на по-евтини украински продукти подкопава техния бизнес. В средата на февруари например френските земеделски производители се оплакаха пред властите в ЕС, че вносът на зърно от Украйна им носи значителни загуби.

С планираното връщане на митата за определени аграрни продукти от Украйна ЕС иска да окаже подкрепа на фермерите. Техните масови протести, съпроводени и от насилие, станаха причина ЕК временно да смекчи и строгите изисквания за опазване на околната среда.

 

 

Полша отправи особено остри критики към търговската политика

По време на протестите в ЕС най-активно за промяна на търговската политика спрямо Украйна настояваха земеделските производители от Полша. Те в продължение на месеци критикуваха вноса на аграрни продукти от Украйна – за да попречат на евтиното украинско жито да стигне до техните пазари.

Със същата цел полските фермери вече няколко месеца (с някои прекъсвания) блокират границата с Украйна, а на 18-и март затвориха за два дни и два гранични прехода към Германия.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар