ЕС все още не може да пребори съпротивата срещу петролното ембарго

ЕС все още не може да пребори съпротивата срещу петролното ембарго

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерите на ЕС дадоха да се разбере на срещата си в понеделник, че не могат да се споразумеят (засега) за забрана на вноса на руски петрол. Критиките на украинския президент Володимир Зеленски не закъсняха – той ги смъмри, че са твърде меки към Москва, съобщи Ройтерс (Reuters).

Европейският съвет въведе пет пакета със санкции, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от три месеца, демонстрирайки нехарактерна бързина и единство предвид сложността на мерките, отбеляза агенцията.Но липсата на споразумение по шестия пакет – и по-специално за въвеждане на петролно ембарго – извади на показ сблъсъка пред разширяване на санкциите, тъй като икономическият риск за Европа нараства – и това е така, защото много страни зависят от руския петрол.


Лидерите на 27-те държави членки трябваше да се споразумеят на двудневната си среща във връзка с принципите за евентуално петролно ембарго, показва проект на заключителна декларация от срещата на върха.

Но явно ще оставят трудните решения за по-късно.

„За това изобщо няма компромис“, каза унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е основният задържащ сделката фактор, при пристигането си в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предложи последния пакет от санкции в началото на май, се примири: „Все още не сме стигнали до там“.

Постигнато е споразумение за останалата част от пакета санкции, включително изключване на най-голямата руска банка – Сбербанк, от системата за междубанкови и финансови съобщения SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), забрана на руските телевизионни оператори в ЕС и добавяне в черния списък на физически лица, чиито активи ще бъдат замразени.

В очакване на европейското петролно ембарго

Зеленски обаче осъди липсата на решимост на ЕС. „Защо сте зависими от Русия, от техния натиск, а не обратното? Русия трябва да е зависима от вас. Защо Русия все още може да печели почти милиард евро на ден, като продава енергия?“, попита Зеленски лидерите на ЕС.

„Защо терористичните банки все още работят с Европа и глобалната финансова система? Сериозни въпроси“, каза той.

Какви са унгарските изисквания

Естонският премиер Кая Калас каза, че е по-реалистично да се очаква споразумение за петролно ембарго след няколко седмици, надяваме се на следващата среща на върха на ЕС на 23-24 юни.

„Забравяме голямата картина“, каза латвийският премиер Крисиянис Каринс. „Това са само пари. Украинците плащат с живота си.“

Експерт: При ембарго на руския петрол въпросът е ще имаме ли горива, а не цената

Проектът на заключителния документ, съобщава Ройтерс, който все още може да бъде отново преработен – ще потвърди, че шестият пакет от санкции ще включва забрана за внос на нефт по море, като петролът по тръбопроводи, доставян до Унгария, Словакия и Чешката република, които са без излаз на море, ще бъде санкциониран малко по-късно.

Лидерите на ЕС обаче ще възложат на дипломати и министри ще трябва да се договорят как да проработи мярката, включително чрез осигуряване на лоялна конкуренция между тези, които все още получават руски петрол, и тези, които са вече не получават.

Премиерът Орбан каза, че Унгария ще бъде готова да подкрепи сделката, „ако има решения за сигурността на енергийните доставки в Унгария, сега нямаме такава“.

България се кани да блокира петролното ембарго срещу Русия, ако не бъде изключена

Унгария получава руски петрол по тръбопровод, който минава през Украйна. След като първоначално поиска освобождаване от ембаргото за тръбопроводни доставки, Будапеща добави нови изисквания и сега търси гаранции за снабдяването си.

„Всеки път, когато има проблем и на масата се предлагат технически решения за разрешаването му, се повдигат нови искания… това е движеща се цел, невъзможно е да се постигне сделка по този начин“, каза един дипломат от ЕС.

Осезаем резултат от срещата на върха трябва да бъде постигане на споразумение за пакет от заеми от ЕС за 9 милиарда евро (9,7 милиарда долара), с малък компонент грантове за покриване на част от лихвите, за да може Украйна да поддържа своето правителство и да плаща заплати за около две месеци.

Лидерите също така ще подкрепят създаването на международен фонд за възстановяване на Украйна след войната, като подробностите ще бъдат уточнявани по-късно.

Ще бъде обещано ускоряване на работата в помощ на Украйна да премести зърното си от силозите до световния пазар чрез жп-и автомобилни превози, тъй като руският флот блокира обичайните морски пътища.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с туският си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Русия е готова да разреши безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар