ЕС да провери България за незаконна търговия с оръжие: Лавров

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като 7 години обявяваше оръжейния търговец Гебрев за луд и отказваше да разследва евентуалното му отравяне с нещо като Новичок, властта изведнъж се сети за казуса.

И обяви, че е започнала да дири 6 руски граждани за 4 взрива преди години у нас. Досега България дори официално отричаше да има общо с чешкия скандал от 2014 г., в това число и Гебрев.

Обърналата се наша позиция предизвика очаквано тежка реакция от Москва, при това лично от външния министър Лавров: „Бих посъветвал ЕС да провери съблюдаването от България и Чехия на международните задължения в сферата на търговията с оръжие. Съюзът трябва да бъде притеснен как се търгува, как се съхранява това оръжие, боеприпасите, към които имат отношение и частни предприемачи. Доколко членовете на ЕС изпълняват международните документи, които позволяват това”.

Както е известно и е доказвано от много международни разследвания, у нас, в това число и от държавни предприятия, се произвеждат оръжие и боеприпаси, които незаконно се изнасят за конфликтни зони с граждански войни като Саудитска Арабия – Йемен, Сирия – ИДИЛ, подконтролната на Киев част от Донбас.

Това е категорично нарушение на всички международни задължения на страната по договори. Русия през последните дни неколкократно предупреди за това чрез централните емисии на своите федерални тв канали, което означава, че тя има свои добре информирани източници по върховете на изпълнителната и съдебната ни власт и е знаела предварително още миналата седмица какво да очаква от нас.

Кирил Пламенов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар