ЕС добавя още руснаци към списъка на санкционираните заради Навални

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът на ЕС по външни работи се предвижда да разшири списъка със санкционираните руснаци, свързани с действията срещу Алексей Навални и неговите привърженици. Това съобщи високопоставен източник от ЕС, пожелал да не бъде назоваван, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Той уточни, че най-вероятно европейските външни министри няма да одобрят санкции срещу китайски граждани заради нарушаването на правата на уйгурите в Китай. Подобна информация бе разпространена без ясен източник вчера след заседание на посланиците на страните от ЕС. Засега такава точка няма в дневния ред, поясни днес дипломатът. По неговите думи министрите могат да решат да допълнят дневния ред на заседанието.

Според него ЕС не предвижда да взема страна в споровете между Вашингтон и Пекин. Той отбеляза, че подготвяните от ЕС санкции засега са изцяло по новото европейско законодателство срещу нарушителите на човешките права по света.

Източникът посочи, че ЕС не избира пътя на сблъсък с Москва. По неговите думи Европейският съвет в края на следващата седмица ще обсъди промени в подхода към Русия след отказа на руската страна за сътрудничество по въпроси от взаимен интерес. Той заяви, че ЕС не се обвързва с най-новите оценки на президента на САЩ Джо Байдън за руския президент Владимир Путин. Според него засега няма доказателства, които да позволяват включването на руски олигарси в списъка със санкциите заради липса на достатъчно доказателства за тяхната отговорност по въпроса с Навални.

Той посочи, че в ЕС е все по-споделено мнението за осъждане на действията на Турция, особено в Средиземно море. Желанието ни е отношенията с Анкара да се подобрят, поясни дипломатът.

В сряда Министерството на търговията на САЩ обяви, че санкциите срещу Русия поради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални ще влязат в сила на 18 март.

Като част от мерките за натиск, Съединените щати ще откажат да изнасят в Русия стоки, свързани с националната сигурност, ще прекратят лицензите за поддръжка и подмяна на части и оборудване, които преди това са били доставени на Русия, ще забранят износа и вноса на оръжия и ще предприемат мерки в рамките на рамката за сътрудничество в областта на космоса.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар