Урсула фон Дер Лайен съобщи, че ще пристигне утре в Киев в знак на

ЕС затяга колана: Фон дер Лайен призова всички да пестят газ

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Германия призова сънародниците си да се примирят със „съществени“ лишения през идните месеци

Европейските държави, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

„Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар, каза Фон дер Лайен преди насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

Брюксел призовава всички държави от ЕС доброволно да намалят потреблението си на газ с най-малко 15 на сто между 1 август и 31 март, като същевременно се дава възможност да бъдат разпоредени допълнителни ограничения на разходването на гориво в случай на сериозна газова криза.

„Понастоящем Русия  доставя газ частично или изобщо не доставя синьо гориво в 12 държави членки на ЕС“, заяви Фон дер Лайен. „Ето защо Европа трябва да се подготви за най-лошия сценарий: пълно спиране на доставките на газ рано или късно„, каза тя и припомни позицията на ЕК, че поведението на Русия е изнудване и Европа няма да се подчини и няма да смекчи санкциите.

Коментарите идват на фона на критиките, изразени и от Испания, и от Португалия, относно предложения от ЕК план за извънредни ситуации с газа. Португалското правителство нарече плана „несъстоятелен“ и каза, че потреблението на газ е „абсолютна необходимост“.

Гърция ще поиска да бъде изключена от плана на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ с 15 процента на утрешното заседание на министрите на енергетиката на страните от ЕС, заяви правителственият говорител Йоанис Иконому, цитиран от АНА-МПА.

Той добави, че правителството и премиерът Кириакос Мицотакис са подготвили серия предложения за енергийната криза и веригата на доставките.

Президентът на Германия пък призова сънародниците си да се примирят със „съществени“ лишения през идните месеци заради войната в Украйна.

Миналия месец Русия ограничи рязко доставките на природен газ за Германия. Международният валутен фонд предупреди тази седмица, че най-голямата европейска икономика е заплашена от рецесия, ако доставките спрат съвсем.

Припомняме, че на 20 юли Европейската комисия обяви план, който предвижда страните от ЕС доброволно да съкратят в периода до 31 март 2023 г. потреблението на газ с 15 процента спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години. Някои страни, сред които Гърция, Испания и Португалия, обаче се обявиха против този план.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар