ЕС за Чумата по Овцете в Странджа: Не е ясно от какво бяха болни животните! ГЕРБ се скриха като мишки!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чумата по свинете измести като тема миналогодишната касапница в Странджа, но оттогава един голям въпрос остана неизяснен – как така стадото на Ани Петрова от Болярово оживя.

Да припомним: изследванията установиха чума в овчето й стадо, тя не повярва, не пусна ветеринарите да евтанизират. Стадото оцеля, Петрова загуби едва 7-8 животни, за които твърди, че са умрели от преяждане. И до днес води съдебни битки с Агенцията за безопасност на храните, които преминават с променлив успех. Как така оцеля стадото в Болярово е изключително важна тема, далеч по-значима от чисто българските вариации на “ох и ах”. Тя касае науката и приложението й в политиката и управлението.

Болно от чума стадо оживява. Това е причина да се проведат поне няколко световни научни конференции, които да изследват този „феномен“. Но няма такива. Обясненията може да са две. Или не е имало чума по овцете, а действията по евтаназирането им са били една гигантска манипулация. Конспирация, в която са замесени съответните учени и владетели на света. Тоест, българското фейсбук поселение се оказва право в теориите си. Или пък чумата, както много неща на този свят, особено свързаните с медицината, е била условна – и това е известно на истинските специалисти.

Как така условна, ще попитате, нали иде ред за чума? Ами така – например при човека някои хепатитни вируси може да донесат ужасни последствия. Те са заразни, лекарите изискват крути мерки за неконтактност, доколкото човек може да ги приложи в ежедневието. Но дори да се активира, при ниски нива вирусът може успешно бива потиснат и преболедуван…. И човекът доживява до дълбоки старини, създава здраво семейство и т.н. За животни, разбира се, никой не полага толкова грижи и не взема под внимание условностите.

Един писмен дебат в българския парламент хвърля светлина по темата. Той е с дата 26 юли 2019 г. Почти месец измина от тогава, но медиите, поради незаинтересованост или отразяване на текущи скандали, не му обърнаха внимание. В рамките на парламентарния контрол земеделският министър Десислава Танева отговори на депутатски въпрос за овцете в странджанското село Болярово.

Питането е: установен ли бе в крайна сметка щамът на вируса по овцете.

Именно писмените разяснения на министърката дават най-правдоподобната версия защо стадото на Ани Петрова оцеля, както и защо ветеринарите в Югоизточна България не регистрираха типичните болестни белези. Но от дискусията за пореден път стана ясно и защо въпреки всичко стадото следваше да бъде избито.

В отговора си Танева цитира окончателния доклад на френската референтна за ЕС лаборатория (CIRAD) за чумата в България по дребни преживни животни (ЧДПЖ). Макар да е тежък със стила си, докладът следва да бъде цитиран (със съкращения):

“CIRAD установи наличие на вируса на ЧДПЖ в 24 проби през юни и юли от областите Бургас и Ямбол, използвайки за целта два различни метода (RT-PCR и RT-QPCR). Лабораторията е открила и наличие на антитела в още 60 серума от дребни преживни животни от областите Ямбол и Бургас (пробите са получени през август). За това тестване бе използвана техника ELISA. Наличие на антитела срещу ЧДПЖ бе открито и по-късно в 4 серума от област Ямбол, използвайки тест с вирусна неутрализация, който е тестът “Златен стандарт”, препоръчан от Международната организация за здраве на животните (OIE). Тези резултати предоставиха ясно потвърждение на това, че ЧДПЖ е влязла в България, защото:

– получихме ясни положителни резултати от кръвни проби, използвайки RT-QPCR тест, който е един много силен и високо чувствителен метод, използван от всички национални и референтни лаборатории;

– получихме положителни серологични резултати, потвърдени чрез теста с вирусна неутрализация, техника “Златен стандарт”, препоръчвана от OIE.

Заключения: Получени бяха ясни положителни резултати за наличие на вируса на ЧДПЖ в България,

но получените проби нямаха достатъчните високи нива на рибонуклеинова киселина,

за да се установи секветност. Подобно на това, от мястото бяха докладвани само няколко от типичните за ЧДПЖ инфектицята симптоми. На основанията на тези резултати вярваме, че възникването на ЧДПЖ в България вероятно е било причинено от циркулацията на слаб щам на ЧДПЖ, който е възможно да е бил въведен в страната чрез нелегално придвижване на дребни преживни от Турция. Установяването на вида на щама при всички случаи не се отразява върху мерките, които следва да се приложат в съответствие изискванията на законодателството на ЕС за овладяване и ликвидиране на болестта”.

Обяснено накратко, положението е следното: Пробите установяват вируса, но самият щам поради ниска рибонуклеинова киселина не може да се дефинира. Щамът е слаб, затова и типичните белези ги няма. Така или иначе типизацията и силата му са без значение, тъй като после действията по норматив са едни и същи – обявяване на огнище и избиване на болни и контактни животни. Но защо стадото на Ани в крайна сметка е живо?

Ами защото заразата в България, очевидно, е била доста лека. И не е следвало животните да бъдат избивани!!!

Възможно ли е чума да се преболедува? Да, колкото и невероятно да звучи на първо четене. Първо, нека не забравяме условностите – колко едно нещо е чума и колко ще се приеме за опасно зависи от метода на изследването (затова CIRAD пунктуално обяснява лабораторните техники, иска да отхвърли възраженията). Но има и второ, по-важно обстоятелство – още в разгара на епидемията ветеринари обясняваха, че преди години подобни вируси са влизали от Турция, а реакцията на нашите служби е била следната – убивали са единствено болните животни. От здравите някой се разболяват, други преболедуват. И в крайна сметка стадата изграждат имунитет. Но тогава не сме били член на ЕС, нямало е изискване за масово умъртвяване.

Първото официално огнище в Турция е през 1992 г., как ли за толкова време при оживените контакти с българските мюсюлмани заразата не е влизала у нас?

Влизала е, естествено, просто никой не е изследвал. В крайна сметка най-интересни са отговорите на други два въпроса.

Можеха ли избитите стада да оцелеят, подобно на това на Ани Петрова? Очевидно да – щамът на вируса е бил много слаб. Затова нейните овце днес са живи и здрави.

Но можеха ли да не се избият? Да, но само ако не бяхме в ЕС – по правилата на съюза се евтанизира.

В публичното пространство излязоха мнения, че в нито един документ съюзът не повелява масовото избиване – истина е, но теоретична. На практика точно избиване се изисква – затова нашите власти получиха пари и много потупвания по рамото.

ЕС, подобно на всяка тоталитарно-бюрократична съвременна структура, е „великодушен и демократичен“ господар – нищо не налага задължително в документи, а подчинените следва да се сещат сами. Ако изпълняват сляпо директивите, биват поощравяни. Ако се опъват – им спрятат пуч, цветна революция и пр.

А на местна почва си имаме тотално зависимот Запада колониален премиер, чиито приятели взимат 40 млн. лв. от държавата и двойно по толкова от заинтересовани западни животновъдни компании, за да умъртвяват български животни. 

Пею Благов, Skandalno.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар