ЕС и САЩ санкционираха военното крило на

ЕС и САЩ санкционираха военното крило на “Хамас”, иранските заплахи срещу Израел били реални

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните от ЕС днес включиха военните крила на “Хамас” и палестинския “Ислямски джихад” в списъка със санкции за нарушения на човешките права заради масовите случаи на сексуално насилие и насилие, основано на пола, при атаките срещу Израел от 7 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно САЩ наложиха санкции срещу говорител на “Хамас” и ръководителите на звеното за дронове в палестинската групировка.

Санкциите на Брюксел включват замразяване на активите на Бригадите “Изедин Ал Касам” – военното крило на палестинската ислямистка групировка “Хамас”, елитните ѝ сили “Нухба”, както и на въоръжено крило на “Ислямски джихад” – Бригадите “Ал Кудс”. Налага се и забрана за пряко и непряко финансиране на радикалните групировки, както забрана за влизането им в ЕС.

ЕС вече е признал “Хамас” и “Ислямски джихад” за терористични организации, припомня Ройтерс.

Американското министерство на финансите днес заяви, че налага санкции на говорителя на бригадите “Изедин Ал Касам” и на ръководителите на звеното за дронове в групировката.

Санкциите на САЩ са насочени срещу Худайфа Самир Абдала ал Кахлут, известен още като Абу Убайда, който е говорител военното крило на “Хамас” в Газа поне от 2007 г. насам.

В черния списък са добавени и Уилям Абу Шанаб, командир на базираното в Ливан подразделение “Ал Шимали”, Бараа Хасан Фархат, помощник на Абу Шанаб, командир на подразделението “Ал Шимали”, и Халил Мохамед Азам – служител на разузнаването.

Санкциите включват замразяване на активи на територията на САЩ.

“Министерството на финансите, в координация с нашите съюзници и партньори, ще продължи да преследва мрежите за подпомагане на “Хамас”, където и да действат те, включително в киберпространството”, заяви Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Иранските заплахи срещу Израел са реални

Заплахите за иранска атака срещу Израел са достоверни и реални, заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, но отказа да даде повече подробности за евентуалното време и целите ѝ, предаде Франс прес.

Президентът Джо Байдън “е бил информиран многократно от екипа си по национална сигурност” и САЩ възнамеряват “да направят всичко възможно, за да гарантират, че Израел може да се защити”, допълни Кърби.

“Би било глупаво да не оценим собствените си позиции в региона, за да се уверим, че сме подходящо подготвени”, посочи говорителят.

Кърби отново не даде подробности за евентуални придвижвания на американски сили в региона.

Рискът от разрастване на продължаващия конфликт в Газа се увеличи след заплахите на Иран срещу Израел, който беше обвинен за удара, унищожил иранското консулство в Дамаск на 1 април. Тогава загинаха 16 души, включително двама генерали от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) – идеологическата армия на Иран.

Заклет враг на Израел и съюзник на “Хамас”, Иран заплаши “да накаже” еврейската държава след унищожаването на консулството му.

Израел и САЩ са “рамо до рамо”, за да се противопоставят на Иран, който заплаши да отвърне на неотдавнашния удар срещу консулството си в Дамаск, заяви днес израелският министър на отбраната Йоав Галант.

“Нашите врагове смятат, че могат да разделят Израел и САЩ, но става тъкмо обратното: те ни сближават и укрепват връзките ни”, каза министърът в изявление след среща с американския генерал Майкъл Ерик Курила, който е на посещение в Израел.

“Готови сме да се защитаваме на земята и във въздуха, в тясно сътрудничество с нашите партньори, и знаем как да реагираме”, добави Галант.

При посещението си в Израел американският генерал ще обсъди “заплахите за сигурността в региона”, съобщи министерството на отбраната на САЩ. Американският президент Байдън обеща на Израел “непоколебима” подкрепа срещу Иран, посочва АП.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар