ЕС налага най-суровите досега наказателни мерки срещу Беларус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Външните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха днес за налагане на най-суровите досега наказателни мерки на общността срещу Беларус. Пакетът включва икономически санкции срещу сектори, носещи приходи на правителството на беларуския президент Александър Лукашенко, предаде ДПА, като се позова на дипломатически източници. Споразумението беше постигнато на среща в Люксембург след седмици тежки преговори за това кои икономически субекти да бъдат санкционирани.

Люсембургският външен министър Жан Аселборн каза, че санкциите ще засегнат седем доходоносни сектора, включително тютюневия, петролния, финансовия и износа на калиев карбонат. „Мисля, че тези санкции ще болят. И се надявам те да болят толкова, че да поставят режима на колене“, заяви той пред журналисти преди срещата.Германският външен министър Хайко Маас каза, че мерките ще съдействат „за пресушаване“ на финансите на режима.


Това са поредните действия на ЕС в отговор на принудителното приземяване на самолет на авиокомпания „Райънеър“ в Минск и арестуването на беларуски блогър дисидент Роман Протасевич миналия месец.

Новите санкции срещу Беларус засягат 78 физически и 8 юридически лица.

Полският външен министър Збигнев Рау каза, че става дума за лица, които са „отговорни за нарушения на човешките права в Беларус – членове на администрацията на президента, членове на апарата на министерството на вътрешните работи, прокурори и съдии“, а също така „фирми и мениджъри, в частност свързани с режима на Лукашенко или извличащи изгода от сътрудничеството с режима“. В списъка със санкционираните лица са включени беларуският министър на отбраната, ръководителят на Следствения комитет, видни бизнесмени, служители от силовите ведомства и членове на семейството на Лукашенко.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар