ЕС не пожела предложено от Радев намаляване на цената на емисиите, за да падне и токът

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите на въглеродните емисии, за да се притъпи ударът от поскъпването на електроенергията.

Предложението е било отхвърлено, съобщи самият Радев пред журналисти. Идеята е ясна: цените на емисиите вдигат рязко себестойността на тока от ТЕЦ, а с това и общата цена на електричеството, което пък пречи на икономиката и заплашва поминъка на десетки хиляди души у нас, които работят в сектора. Освен това, прогнозите на ЕС за цените на емисиите към 2030 г. вече бяха надминати през 2021 г.
„Те поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември“, коментира българският президент.
След срещата на европейските лидери в Брюксел президентът Радев изрази очакване, че ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии от Европейската комисия още през ноември. Урсула фон дер Лайен също се изказа в подкрепа на това, така че очакванията са да има ренесанс на АЕЦ в Европа, което би дало шанс и на нашия проект Белене, замразен през последните 10 години по решение на кабинета Борисов 1.
Ангела Меркел изтъкна от своя страна, че сегашната енергийна криза не бива да попречи на прехода на континента към климатична неутралност.
Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна обяви намерения да построи 6 нови АЕЦ, пък отчете като причина за поскъпването на електроенергията от последните седмици прекалената според него зависимост на Европа от вносна енергия.
Премиерът на Италия Марио Драги пък призова Европейския съюз да състави без забавяне план на обща система за съхраняване на природен газ. Напомняме, че заради неполучени доставки на американски втечнен газ, ЕС изпитваше миналата седмица недостиг на 63 млрд.куб.м синьо гориво, които не може да компенсира през Северен поток 2, тъй като макар и да е пълна първата му тръба, Съюзът обяви 4-месечен срок за нейната сертификация.

Кристиян Георгиев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар