ЕС обеща повече от 2 милиарда евро в подкрепа на сирийските бежанци в Европа

ЕС обеща повече от 2 милиарда евро в подкрепа на сирийските бежанци в Европа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз днес обеща повече от 2 млрд. евро в подкрепа на сирийските бежанци в Общността и отхвърли всякакви разговори за евентуалното им връщане в родината им, като заяви, че не са налице условия за доброволно и безопасно завръщане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

“Но нашият ангажимент не може да се изчерпи само с финансови обещания”, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел в началото на конференция за Сирия в Брюксел.

“Въпреки липсата на напредък в последно време, трябва да удвоим усилията си за намиране на политическо решение на конфликта, решение, което да подкрепя стремежите на сирийския народ за мирно и демократично бъдеще”, първият дипломат на ЕС.

Преди 10 дни правителствата на осем страни от ЕС заявиха, че ситуацията в Сирия трябва да бъде оценена отново, за да се позволи доброволното връщане на сирийски бежанци обратно в родината им.

В съвместно изявление, станало публично на 17 май, официални представители на Австрия, Чехия, Кипър, Дания, Гърция, Италия, Малта и Полша заявиха, че са съгласни на преоценка, която ще доведе до “по-ефективни начини за справяне” с проблема със сирийските бежанци, които се опитват да достигнат страните от ЕС, съобщиха тогава АП и БТА.

Осемте страни, които проведоха разговори по време на среща в кипърската столица, заявиха, че ситуацията в Сирия “е еволюирала значително”, макар все още да не е постигната пълна политическа стабилност.

През последните месеци Кипър стана свидетел на засилен поток от сирийски бежанци, които достигат островната държава предимно от Ливан на борда на нестабилни лодки.

По-рано този месец ЕС обяви пакет от помощи в размер на 1 млрд. евро за Ливан, чиято цел е да се засили граничният контрол, за да се спре потокът от търсещи убежище и мигранти към Кипър и Италия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар