ЕС отхвърли обвиненията за “ваксинен национализъм”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли днес обвиненията във “ваксинен национализъм”, отправяни към ЕС, и изтъкна, че докато във Великобритания и САЩ има пълна забрана за износ на ваксини срещу КОВИД-19, съюзът не е спирал експорта, предаде Ройтерс.

ЕС беше подложен на критики както у дома, заради значително по-бавната ваксинация, отколкото в страни като Великобритания или САЩ, така и в чужбина – за това, че прави много по-малко от Китай, Русия или Индия за доставянето на ваксини на бедните държави.

Миналата седмица съюзът подразни чуждестранните купувачи, подкрепяйки решение на Италия да спре пратка с ваксини на компанията “АстраЗенека) (AstraZeneca) за Австралия.

В пространно изявление председателят на Европейския съвет защити стратегията на ЕС. Без Европа нямаше да е възможно разработването и производството на няколко ваксини за по-малко от година, а солидарността на ЕС помогна бедните страни да получат първите си дози, подчерта той.

Мишел взе на прицел вдигането на шум около доставките на ваксини от Китай и Русия в други страни. Не бива да допускаме да бъдем подвеждани от Китай и Русия – два режима с доста различни ценности от нашите, защото те организират съвсем ограничени, но шумно разгласявани операции за доставка на ваксини на други, заяви той.

Председателят на Европейския съвет обърна внимание и на това, че както Китай, така и Русия, са ваксинирали по-малко свои граждани, отколкото ЕС.

“Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели. Ние пропагандираме своите ценности”, отбеляза той.

Мишел защити също системата за контрол на износа на ваксини, произведени в страните от ЕС (Дозите от ваксината на “АстраЗенека, чиито износ за Австралия бе блокиран, са произведени в завод на компанията в Италия – б.р.) “Нашата цел е да попречим на компании, на които сме поръчали и предплатили дози ваксина, да ги изнасят в други напреднали държави, при положение че не са ни доставили обещаните количества”, каза той.

Докато Великобритания и САЩ открито забраняват износа на ваксини, ЕС не е прекратявал експорта им, изтъкна Шарл Мишел.

Председателят на ЕС каза още, че през идните месеци ЕС ще стане водещият в света производител на ваксини и че е най-добре подготвен да адаптира бързо производството си към вирусните мутации.

Говорител на британското правителство заяви в отговор, че Великобритания не е блокирала износа на нито една доза ваксина срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс. Той окачестви като “напълно неверни” всички твърдения, че Лондон е ограничавал или забранявал износа на ваксини. “Тази пандемия е световно предизвикателство и международното сътрудничество по разработването на ваксини продължава да бъде неделима част от нашия отговор”, отбеляза говорителят.

В същото време еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ЕС и САЩ са готови да произведат около шест милиарда дози ваксина срещу КОВИД-19.

Той отбеляза, че е разговарял с представител на САЩ по този въпрос и двете страни ще поддържат връзка всекидневно. По неговите думи веригите за доставка на суровини и оборудване са общи, затова е необходим постоянен обмен на данни за хода на производството.

Обикновено изграждането на завод за производство на ваксини отнема 4-5 години, настройката на производствена линия за нов препарат се прави за около две години. Днес целим тези срокове да бъдат съкратени до една година, посочи еврокомисарят. Много е трудно да се направи завод, развитието на руската ваксина “Спутник V” го доказва, добави той. Бретон добави, че руски представители са го попитали какви са възможностите руската ваксина да бъде произвеждана в ЕС.

По-рано днес се разбра за подписана търговска сделка между Руския фонд за преки инвестиции и базираната в Швейцария фармацевтична компания “Адиен” (Adienne) за производство в Италия на ваксината “Спутник V”.

Еврокомисарят Бретон потвърди, че е научил за трудности в производството на вакскината на “Янсен” (“Джонсън и Джонсън”), чието одобрение в ЕС се очаква до края на тази седмица. Разбирам, че има някои трудности в САЩ за производството на тази ваксина. Не се тревожа, някои производители се справят по-добре от очакваното, други закъсняват, обобщи Бретон.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар