ЕС представи цифров “близнак” на Земята

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз (ЕС) представи цифрово копие на Земята, за да симулира и следи рисковете за околната среда, намирайки същевременно начини за смекчаване на климатичните промени, предаде АФП, цитирана от БТА.

Проектът “Дестинация Земя” (Destination Earth) на Европейската комисия представлява цифров модел на нашата планета, който ще даде възможност да се наблюдават, симулират и прогнозират климатът и други природни явления, чрез използването на “безпрецедентно количество данни” според сайта на инициативата.

“Този инструмент може да бъде сравнен с “Чат Джи Пи Ти” (ChatGPT) за Земята и е един от най-напредналите примери за това как технологиите могат да ни помогнат в борбата с климатичните промени”, каза Маргрете Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, която присъства на церемонията по представянето на модела в Каяани, Финландия.

Целта на цифровото копие е да информира политиците и обществеността за най-добрия начин за приспособяване към климатичните промени и смекчаване на последиците от тях, предоставяйки точни и интерактивни сценарии.

“Данните и инструментите за прогнозиране ще бъдат достъпни за много голям брой хора”, допълни Вестагер.

Моделът съчетава цифрови технологии и наука за климата с високоскоростна интернет връзка и изкуствен интелект, захранвани от суперкомпютри като LUMI, който се намира в Каяани.

“Това е повратна точка, тъй като системата ще позволи на всеки да задава въпроси относно изменението на климата и да получава отговори с безпрецедентна точност”, каза Флоранс Рабие, генерален директор на Европейския център за средносрочна прогноза на времето (ECMWF).

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар