ЕС прие законодателния акт за изкуствения интелект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От следващия месец в Европейския съюз влизат в сила нови правила, касаещи изкуствения интелект (AI) и неговата употреба, като това стана възможно, след като страните от Общността одобриха сделка, която бе първоначално договорена през декември, предават Ройтерс и БТА.

Така ЕС поставя еталон на глобално ниво, отбелязва информационната агенция. Това е така, защото законът за изкуствен интелект е по-всеобхватен от по-либералния подход в САЩ, докато мерките в Китай имат за цел да поддържат социална стабилност и държавен контрол.

Законодателният акт за изкуствения интелект (AI Act) има за цел да направи използването на AI в Европейския съюз по-безопасно и се основава на предложение, направено от Европейската комисия през 2021 г. През март Европейският парламент прие нормативната уредба.

В разпоредбите се регламентира, че системите с изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи в бъдеще. Колкото по-високи са потенциалните рискове на дадено приложение, толкова по-високи ще бъдат изискванията.

Например системите с изкуствен интелект, които се считат за особено рискови и се използват в критични инфраструктури или в секторите на образованието и здравеопазването, ще трябва да отговарят на строги изисквания.

Такива се явяват спазването на законодателството на ЕС в областта на авторското право и публикуване на подробно обобщение на съдържанието, използвано за обучение на модела. Моделите на по-мощните системи за AI с общо предназначение, които биха могли да породят системни рискове, ще бъдат подложени на допълнителни изисквания, включително извършване на оценка на модела, оценяване и ограничаване на системните рискове и докладване за инциденти.

Определени приложения за изкуствен интелект, които нарушават ценностите на ЕС, са напълно забранени. Това включва познатите в Китай оценката на социалното поведение, известна още като “социално оценяване”.

Предвижда се на национално равнище ще бъдат създадени регулаторни лаборатории и ще се провеждат изпитвания в реални условия, които трябва да бъдат достъпни за МСП и стартиращите предприятия, с цел да се разработи и обучи новаторски AI преди пускането му на пазара.

Междувременно на виртуална двудневна среща започваща днес, на която домакин е Южна Корея, се очаква да се обсъдят потенциалните рискове от AI, но също и начините за насърчаване на ползите и иновациите от него.

Срещата на високо равнище за изкуствен интелект в Сеул е продължение на встъпителната среща на върха за безопасността на изкуствения интелект през ноември в Блечли Парк във Великобритания, където участващите страни се съгласиха да работят заедно, за да овладеят потенциално “катастрофалните” рискове, породени от “галопиращия” напредък в изкуствения интелект.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар