ЕС призовава за бързо възстановяване на конституционния ред в Турция

Брюксел, Европа, Ексклузивно, Общество, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ТурцияЕвропейският съюз призоваваконституционният ред бързо да бъде възстановен след опита за преврат, извършен Турция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той подчерта, че трудностите, които страната преживява, не може да бъдат решени с помощта на оръжията.

ЕС изцяло подкрепя демократично избраното правителство, институциите на страната и правовата държава, се казва в обща декларация на Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховния представител на Евросъюза за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Тримата изразиха позицията си от Монголия, където от петък продължава 11-а среща на върха Азия-Европа

“ЕС възнамерява да запази Турция като свой ключов партньор във всички сфери, но много ще зависи от това как Анкара ще излезе от кризата с преврата и как ще се справи с последствията”, каза Туск в Уан Батор, където участва в азиатско-европейската среща на високо равнище, предадоха информационните агенции.

Това ще има решаващо значение за самата Турция, за целия регион и за отношенията между ЕС и Турция, каза той.

Туск подчерта също, че няма място за военни преврати в съвременна Турция, в която няма алтернатива на демокрацията и върховенството на закона. “Напрежението и предизвикателствата не може да се решават със силата на оръжието”, заяви той.

Ротационният председател на Европейския съюз Словакия съобщи днес, че следи развитието на събитията в Турция с голяма загриженост и съгласува с европейските партньори как да се реагира на случващото се, предаде Ройтерс.

“Външният министър Мирослав Лайчак цяла вечер бе в активен контакт с Могерини и други европейски колеги”, съобщи в комюнике словашкото външно министерство. “Той поддържа контакт и с партньори в турското правителство с цел изясняване на ситуацията в Турция и обсъждане на стъпки, които ЕС да предприеме за поддържане на демокрацията и стабилността в страната”, се казва в комюникето.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи “демократичните институции” на ключовия съюзник на алианса Турция, след като военни започнаха преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

“Призовавам към спокойствие и сдържаност и пълното зачитане на демократичните институции в Турция и нейната конституция. Турция е ценен съюзник на НАТО”, заяви Столтенберг в изявление, цитирано от БГНЕС.

Последствията от преврата в Турция ще бъдат обсъдени на 18 юли на планираната среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Източник на видеото: Нова телевизия

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар