ЕС разпореди всеки мигрант, обявил се за гeй, да получи убежище… забранява да се прави тест дали е…!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Върховният съд на ЕС реши, че психологическите тестове не трябва да се използват като основание да се отхвърлят искове за убежище от хора, бягащи от страни, където хомосексуализма е незаконна, съобщава БиБиСи.

Тестовете за определяне на сексуалната ориентация на човек са противоречиви, но се използват при оценяване на молбите за убежище. Решението на Съда на ЕС е задължително във всички 28 държави-членки на съюза.

Конкретното дело се отнася до нигериец, който е подал молба за убежище в Унгария през април 2015 г. Той обяснява, че се страхува от преследване в Нигерия заради това, че е гей.

Стотици хомосексуалисти, които се страхуват от преследване в Африка, Близкия изток и Чечения търсят убежище в ЕС, коментира Европейската агенцията за права.

Твърдението на нигериеца е отхвърлено, след като докладът на психолог не успява да потвърди хомосексуализма му.
Съдът в Сегед, Унгария, сега трябва да преразгледа случая на база решението на Съда на ЕС. През декември 2014 г. Съдът на ЕС се произнесе по подобен случай в Холандия и установи, че тестовете за сексуална ориентация нарушават човешките права на търсещите убежище.

В новото решение Съдът на Европейския съюз коментира, че “някои форми на експертни доклади могат да се окажат полезни” в такива случаи, но добавя, че такива доклади са засягат личното пространство на всяка една личност. Съответните държавни органите трябва да определят надеждността на твърденията на ищеца, допълват съдиите.
През 2013 г. Съдът на ЕС решава, че може да бъде предоставено убежище в случаите, когато хора наистина са вкарвани в затвора за хомосексуализъм в родната си страна.
Хомосексуализмът е незаконен в повечето африкански държави, включително в ключови съюзници на Запада като Уганда, Нигерия, Кения и Ботсвана.
Решението фактически означава, че всеки мигрант, обявил се за гей, да може да се узакони в съюза, без това да се проверява…
източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар