ЕС разреши свободното движение на ваксинирани

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните от ЕС са се споразумели днес да облекчат ограниченията за пътуване през лятото. Това ще позволи на напълно ваксинираните туристи да избягват тестове или карантини и ще разшири списъка на регионите, от които е эбезопасно да се пътува.

Постоянните представители на 27-те държави членки са одобрили изменено предложение на Европейската комисия.

“Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение”, се казва в изявление на португалското председателство.

Предвижда се лицата, които са напълно ваксинирани (14 дни след последната доза), да могат да пътуват свободно от една държава в друга.

Рестрикциите за другите пътуващи трябва да се основават на степента, в която Ковид-19 е под контрол в съответната държава на произход.

Освен това властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

От средата на юни поетапно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон.

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от Европейския съюз да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, които са ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар