ЕС разширява санкциите срещу Беларус, Лукашенко се закани да отговори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че решава да разшири санкциите срещу Минск заради обстановката по границата на ЕС с Беларус.

С решението се допълват показателите за включване в европейските санкционни списъци. ЕС ще може да ограничава физически и юридически лица, които организират или допринасят за дейности на режима на непризнатия от ЕС президент Александър Лукашенко, свързани с незаконно преминаване на европейските външни граници.

В съобщението се отчита, че Европейският съвет отхвърли опитите на чужди страни да използват мигрантите за политически цели. Допълва се, че Лукашенко умишлено излага живота на хората в опасност и разпалва кризата по външните граници на ЕС, за да отвлече вниманието от репресиите и нарушенията на човешките права в Беларус.

ЕС въведе санкции срещу Минск от октомври миналата година, които постепенно разширява. Санкциите бяха предприети заради непризнатите президентски избори в Беларус от август 2020 г. и гоненията срещу мирни протестиращи, представители на опозицията и журналисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от европейските санкции, като сред тях са Александър Лукашенко и неговият син и съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко, а също и други представители на държавното ръководство, припомня БТА. Санкциите включват забрана за пътуване и запор на имущество в ЕС. През юни Европейският съюз въведе забрана за прелитане на европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски превозвачи и наложи целеви икономически санкции.

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика, цитиран от Ройтерс, коментира темата пристигайки на срещата на министрите на външните работи на страните членки в Брюксел. По думите му през уикенда е разговарял по телефона с беларуския външен министър Владимир Макей и му е казал, че ситуацията на полско-беларуската граница е абсолютно недопустима и трябва да се окаже хуманитарна помощ на струпалите се там мигранти.

Преди днешната среща за обсъжданите от ЕС мерки срещу Беларус говори и германският външен министър Хайко Маас. Съюзът е далеч от края на „санкционната спирала“ срещу Минск, заяви той. Маас призова всички авиокомпании да не участват в превозване в Беларус на нелегални мигранти, които след това за използвани в „хибридната война“ на Лукашенко срещу ЕС.

Летището на Минск трябва да стане „зона, забранена за полети“, заяви на пристигане в Брюксел и литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис. Той предложи ЕС да помогне за репатриране на мигрантите от Беларус в родните им страни в Близкия изток.

В същото време беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че на страната му не ѝ трябва конфликтът по границата с Полша, но според него той бил необходим на Полша, съобщават Франс прес и ТАСС, цитирайки агенция Белта. Той се закани все пак, че Беларус ще предприеме ответни мерки, ако ЕС ѝ наложи нови санкции и добави, че „конфликтът на границата с Полша се нагнетява“, за да може да бъде въвлечена в него и Русия.

На среща с работна група за изготвяне на новата беларуска конституция Лукашенко изразява съгласие с изводите, които по думите му, правят беларуски и други журналисти, че на Полша този конфликт ѝ е нужен заради „нейните вътрешни проблеми“ и „проблемите ѝ с Европейския съюз, които са повече от достатъчно“.

Беларус не иска никакъв конфликт на държавната си граница, на нас това само ни вреди, казва Лукашенко. Той уверява, че Минск иска да работи активно, за да върне в страните им мигрантите, събрали се на границата, но според него те не желаят да се връщат.

Беларус е готова да закара намиращите се на границата ѝ с Полша мигранти със самолети на своята национална авиокомпания „Белавия“ в Мюнхен, добавя Лукашенко. Според него властите в този германски град са изразили готовност да приемат бежанци.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар