ЕС, САЩ, Канада и Великобритания съгласувано нанесоха удар по Беларус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът на ЕС съобщи, че е приел новите санкции срещу Беларус, с което обхванатите от европейските мерки стават 183 граждани и 26 беларуски организации, предаде БТА.

Новите санкции засягат 17 граждани и 11 организации, като сред тях са представители на съдебната власт, в това число и на Върховния съд, на Комитета за държавен контрол, разпространители на пропагандата на режима в Минск. Санкциите обхващат също високопоставени официални представители, националния авиопревозвач „Белавиа“, хотели и туристически агенции.Наложените в четвъртък, 2 декември, санкции са свързани с действията на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко, включително със струпването на мигранти по общите граници. В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че засегнатите от новите санкции съдействат на режима да използва мигрантите с политически цели.


Лукашенко отново заплаши да спре газа за Европа: Но ето защо няма да го направи

Санкциите включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС, както и забрана за европейски организации да осигуряват средства за всички физически и юридически лица, включени в днешния пълен списък, поместен в Официалния вестник на ЕС. Днешното решение е пето поред с налагане на ограничителни мерки от ЕС спрямо беларуски представители и организации.

В съвместно изявление ЕС, САЩ, Канада и Великобритания посочват, че днес предприемат съгласувани санкции заради продължаващите нарушения на правата на човека и основните свободи в Беларус, както и за неспазване на международните правила от страна на Минск. Подкрепяме демократичните стремежи на гражданите на Беларус и сме заедно срещу режима и неговите поддръжници, които се опитват да заглушат независимото гражданско общество, медиите и хората, които казват истината за обстановката в страната, се посочва в изявлението.

Отново се отправя призив Лукашенко да освободи безусловно и незабавно близо 900 политически затворници, както и да следва препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В изявлението е изразено очакване властта да поведе искрен диалог с опозицията и гражданите, за да се състоят нови избори за президент под международно наблюдение.

Съединените щати наложиха ограничения върху търговията с нови емисии на беларуския суверенен дълг. Освен това Вашингтон разшири санкционния си списък за Беларус с 20 физически и 12 юридически лица, предаде Ройтерс.

Къде най-много ще го заболи Лукашенко

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс съобщи за нов кръг от санкции срещу беларуски граждани и фирми, сред които „Беларускали“, един от най-големите в света производители на калиеви торове. „Тези санкции продължават да атакуват важни източници на приходи на режима на беларуския президент Александър Лукашенко и налагат големи ограничения на лицата, отговорни за едни от най-тежките антидемократични действия в Беларус“, каза тя.

Външното министерство на Канада също обяви нови санкции срещу хора и компании в Беларус, като подчерта, че прави това в координация със САЩ, Великобритания и ЕС. Ведомството посочи, че мерките срещу 20 физически и 12 юридически лица в Беларус са в знак на протест срещу погазването на правата на човека и репресиите.

Наказан е и синът на президента

Дмитрий Лукашенко, един от синовете на беларуския президент Александър Лукашенко, е включен в санкционния списък на САЩ, предаде ТАСС.

Според съобщението на американското министерство на финансите мярката срещу него е защото той е „представител на властите от висок ранг, член е на семейството на такъв представител на властите или на лице, тясно свързано с такива представители на властите, отговорни или участващи в корупционна дейност“.

Санкциониран е също оглавявания от Дмитрий Лукашенко т.нар. Президентски спортен клуб, който е „част от предполагаема корупционна схема“.

Министерството на финансите припомня, че това лице е предмет на персонални санкции от Европейския съюз от юли 2021 г.

Реакцията: Ще дадем отговор

Беларус определи като абсурдни новите санкции на ЕС и неговите съюзници срещу страната, обвинена в повтарящи се нарушения на човешките права и в организиране на трафик на мигранти към ЕС, предадоха световните агенции. Минск заплаши, че ще вземе ответни и асиметрични адекватни мерки.

Според беларуското министерство на външните работи по този начин продължава демонизирането на беларуската държава и целта на западните страни е да бъде задушена беларуската икономика, а Беларус да бъде унищожена в качеството й на суверенна държава.

Не за първи път Беларус се изправя пред такива предизвикателства от страна на Запада, припомня беларуското външно министерство, което твърди, че както и преди беларуската държава ще излезе от това по-силна и ще премине този етап с достойнство, като осигури добро ниво на живот на народа си.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар